Piše: UME

Odlomek s tiskovne konference madžarskega zunanjega ministra Péterja Szijjártója o sprejemu Afganistancev. Zunanji minister Szijjártó je glede vprašanja sprejemanja neevropskih migrantov pojasnil dvome tistih, ki še vedno dvomijo: “Smo Madžari, ne idioti!

Péter Szijjártó: Kar zadeva Afganistance, ne bomo sprejeli nobene prerazporeditve beguncev, Madžarska ne bo sodelovala v nobenem mehanizmu razdeljevanja.

Madžarska bo sprejela le Afganistance, ki so služili v madžarskih enotah. Madžarska vojska ima zaprt seznam Afganistancev, ki so bili njihovi tovariši in katerih življenja bi lahko bila ogrožena, zato smo se odločili, da vzamemo njih in njihove družine. Vendar s tega seznama ne bo prišel nihče drug.

Ko je Nato izjavil, da se mora umakniti iz Afganistana, so Szijjártó in številni drugi zunanji ministri vprašali:

1) Po najboljših močeh je treba zagotoviti, da Afganistan po umiku ne bo postal zatočišče za teroriste.

2) Narediti je treba vse, da se prepreči nov val množičnih migracij v Evropo.

Samo pogled na svetovni zemljevid nam pokaže, kaj se bo zgodilo. Zavedajte se, da tega vala ne bo mogel ustaviti nihče in nobena država.

Od Turčije je do Balkana le še korak. Od tam pa le še korak do Hrvaške in Madžarske. Spomin na leto 2015 je še vedno svež in pomembno je, da se spomnimo, kdo je preživel ta čas, ta pritisk množic nezakonitih migrantov. Nekatere države so te množice navdihovale, spodbujale in podpirale, da so šle v Evropo.

Stališče Madžarske se ni nikoli spremenilo: Valove je treba ustaviti, prihod Afganistancev je treba preprečiti. Zato ne bomo sodelovali pri nobeni kvoti, obveznem ali prostovoljnem sprejemu, pomagali bomo le tistim, ki so nam pomagali in je zadeva urejena. To smo vedno jasno povedali.

Kar zadeva obrambo meja EU:

Kdo se spomni, kako so se odzvale evropske države, EU, ko smo leta 2015 zgradili ograje na meji, da bi ustavili ilegalce?

Obstaja razlog, zakaj se nihče ne spomni. Danes se namreč povsod postavljajo ograje. Poljska, Litva, Grčija … vsi menijo, da je to prav.

Ne pričakujemo, da se bodo birokrati v Bruslju ali ministri sosednjih držav, ki so še vedno na položaju, tega spomnili, saj je to politika. Lahko pa bi se opravičili, ker so Madžare označili za nespodobne in ponižujoče. Lahko bi priznali, da so imeli prav.

Ne moremo pričakovati opravičila, a dejstva so dejstva.

In če se Bruselj leta 2015 ne bi ukvarjal predvsem z ustrahovanjem in obrekovanjem madžarske vlade zaradi gradnje te ograje, ampak bi se strinjal, da skupaj z nami stori vse potrebno za zaustavitev valov nezakonitih migrantov, danes ne bi imeli takšnih težav.Bruselj je pozabil na svoje stališče do Madžarske iz leta 2015, žal pa ne na zavezujoče kvote za porazdelitev nezakonitih priseljencev. Pravkar so jih preimenovali v “migracijski pakt” ali “dinamično porazdelitev migrantov”…..

Toda mi smo Madžari, ne idioti, in razumemo, kaj se skriva za to slovnično bravuro, da stvari ne imenujemo z njihovimi imeni.

Obvezne kvote za ponovno naselitev so še vedno na dnevnem redu EU.

Pomislimo samo na množico nezakonitih priseljencev, ki se želijo izkrcati tukaj. Ne gre le za afganistanske migrante. Tu so tudi vse neevropske konfliktne regije, celotna podsaharska regija. Z vseh teh območij odhajajo v velikem številu in prispevajo k valovom, ki nas bodo zajeli.

Da bi bilo še huje, želi Bruselj uvesti kvote!

Kako velik bo pritisk na madžarskih mejah?

Madžari govorimo jasno. Ograja je postavljena, branili bomo svoje meje in nihče ne bo mogel nezakonito vstopiti.

Video https://www.youtube.com/watch?v=AlOZS3Fstvg

Vir: Youtube

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj