Piše: Bogdan Sajovic

Nekdanji vršilec dolžnosti direktorja Centralne obveščevalne agencije (CIA) Mike Morell je v petek na zaslišanju pod prisego pred pravosodnim odborom spodnjega doma ameriškega kongresa priznal, da je oktobra 2020 na nagovor Bidenovega volilnega štaba pokopal za Bidena neprijetno zgodbo. NY post je namreč v tistem času objavil zgodbo, da so na prenosnem računalniku predsednikovega sina Hunterja našli dokaze za klasični scenarij »denar za vpliv«. Hunter Biden je po tej zgodbi kot lobist prejemal velike provizije od kitajskih in ukrajinskih podjetij v zameno za posredovanje tedanjega podpredsednika ZDA Joeja Bidena pri sklenitvi milijardnih poslov. Po pisanju Posta je Hunter deloval kot vmesni člen med tujimi poslovneži in očetom.

Post je še objavil, da so dokaze pridobili z Hunterjevega prenosnika. Hunter je namreč pokvarjeni prenosnik prinesel v popravilo, potem pa nanj očitno pozabil. Podjetje je v skladu s poslovno politiko prenosnik (račun za popravilo tudi ni bil poravnan) zadržalo določen čas, potem pa je prešel v njihovo last. Ko so ga hoteli očistiti podatkov, so našli dokaze o korupciji, za nameček pa še kup slik seksualnih orgiji Hunterja z različnimi prostitutkami, pri čemer ni manjkalo niti grobega seksa in »zadevanja« s kokainom. Podatki so prišli do novinarjev NY Posta, ki je objavil zgodbo.

Bidenova kampanja je spoznala, da bodo tudi drugi mediji, čeprav so še tako na njihov strani, kmalu povzeli Postovo zgodbo, ker je preprosto preveč »sočna«, da bi jo lahko izpustili. Zato je eden najožjih Bidenovih pomočnikov, Anthony Blinken (ki je zdaj zunanji minister v Bidenovi administraciji), stopil v stik z Morellom in ga prosil za pomoč. Tako kot progresivna srenja in večina medijev, tudi birokratska globoka država v ameriški prestolnici ni bila niti najmanj navdušena nad morebitnim ponovnim štiriletnim mandatom Trumpa, zato je Morell še toliko raje pomagal Bidenovem volilnem štabu. Le ti so mu predložili lažno izjavo, češ, da je zgodba o prenosniku in korupciji na njem tipična ruska dezinformacijska ukana za destabilizacijo ameriškega političnega sistema. Morell je podpisal in nagovoril tudi več svojih aktivnih in upokojenih kolegov. Izjavo, ki jo je podpisalo skupno 51 nekdanjih visokih uradnikov CIA, je Bidenov volilni štab posredoval prijateljskim novinarjem, ki so zgodbo NY Posta raztrgali kot lažno novico. Še več, tudi spletni velikani so to izjavo uporabili kot pretvezo za blokado spletnih računov Trumpove kampanje, konservativnih aktivistov, desnih medijev in celo predsednika Trumpa samega. Ta pomoč globoke države, medijev in spletnih velikanov je pomagala, da zgodba o prenosniku ni uničila Bidenove kampanje.

A NY Post je kljub vsemu vztrajal pri zgodbi. In kot se zdi, se umazani klobčič laži, prevar in hinavščine počasi razpleta.