Piše: Bogdan Sajovic

Talibani v Afganistanu so sporočili, da so 4. decembra izvedli množične aretacije posrednikov, ki so oskrbovali begunce z lažnimi dokumenti. Po uradnem sporočilu talibanskih oblasti je bilo aretiranih 75 posrednikov in »nekaj ducatov« njihovih sodelavcev. Aretirani so oskrbovali črni trg z lažnimi potnimi listi, ki so jih kupovali Afganistanci, katerim življenje pod talibanskimi oblastmi ni pogodu.

Odkar so talibani avgusta prevzeli oblast v Afganistanu, se je sprožil val beguncev. Uradnih podatkov koliko Afganistancev je zapustilo domovino ni, neuradno pa gre za več sto tisoč, po nekaterih ocenah pa že prek milijon ljudi. Vzroki za odhod so različni, enim ni pogodu radikalni islamizem, ki ga izvajajo talibani, drugi pripadajo etničnim ali verskim manjšinam oziroma klanom, ki so tradicionalno v sporu s talibani, tretji pa se za odhod odločajo zaradi ekonomskih vzrokov.

Prvemu valu, ki se je sprožil med talibanskim prevzemom oblasti in neposredno po njem, se pridružuje vedno več Afganistancev. Nekateri zapuščajo domovino brez vseh papirjev, drugi pa poskušajo pridobiti dokumente, pa čeprav ponarejene. Trenutno na črnem trgu v Afganistanu potni list stane 1600 ameriških dolarjev, ponarejene osebne izkaznice pa so nekaj cenejše.

Afganistanci so sicer od avgusta najbolj številčna etnična skupina migrantov in prosilcev za azil, ki vstopajo v države članice Evropske unije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj