Piše: Bogdan Sajovic

V skladu z novimi smernicami škotske vlade bodo šolski otroci na Škotskem že pri štirih letih lahko spremenili spol brez soglasja staršev.

Smernice, ki jih je sprejela škotska vlada pod vodstvom Nicole Sturgeon navajajo, da lahko učenci, od osnovnošolske starosti naprej, spremenijo svoj spol. Prav tako bodo lahko otroci sami izbrali, katere garderobe in stranišča bodo uporabljali, pač glede na izbrano spolno identiteto, ki si jo bodo izbrali. Šolsko osebje je dolžno otroka vprašati, katero ime in zaimek morajo uporabljati za nagovor in se tega seveda obvezno držati. Osebje naj bi sicer otroka vprašalo, ali družina ve za njegovo »izbrano spolno identiteto«, vendar smernice ne nalagajo učiteljem, da bi morali starše o tem obvestiti.

Škotsko ministrstvo za šolstvo, ki ga vodi Shirley-Anne Somerville meni, da se »prepoznavanje in razvoj spolne identitete lahko pojavita že v mladosti ter da nekateri mladi raziskujejo svojo spolno identiteto v okolju osnovne šole.« Zaradi tega morajo biti šole »sposobne zadovoljiti potrebe teh mladih ljudi, da zagotovijo varno, vključujoče in spoštljivo okolje za učenje«.

Vladne smernice so dvignile nemalo ogorčenja v škotski javnosti, saj bi lahko otroci celo pri štirih letih brez soglasja staršev »izbirali« svojo spolno usmerjenost. Kritiki tudi menijo, da vladne smernice krnijo starševske pravice pri vzgoji otrok.

Ministrica Somervillova je sicer skušala nekoliko umiriti ogorčenje in dejala, češ, da »smernice niso predpisane in ne spodbujajo sprememb spola«, temveč »dajejo šolam praktične predloge, kako lahko podpirajo transseksualne otroke«.

Škotska vlada je pod vodstvom Sturgeonove v zadnjih nekaj letih že večkrat dobila priznanje kot najbolj LGBT prijazna vlada v Evropi.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj