Piše: C.R.

Medtem, ko se nekatere države bojijo vala afganistanskih beguncev, Danska že leta izvaja azilno politiko, kakršno zagovarja Danska ljudska stranka (stranka, ki nasprotuje priseljevanju), zdaj jo podpira tudi socialdemokratska vlada.

Danska v majhnem številu sprejema afganistanske begunce, ki bežijo pred talibanskim režimom. Skandinavsko kraljestvo ne skriva svojih namenov: Danska si želi čim manj migrantov in to že leta jasno in glasno razglaša ter poskuša prepričati tudi druge države članice Evropske unije. Zadnji predlog zakona je sprožil veliko polemik: prosilce za azil, ki potrkajo na danska vrata, je treba poslati v države izven Evrope, medtem ko se njihovi primeri obravnavajo.

Zamisel, ki je pripeljala do zakona, ki simbolizira zaostrovanje Danske pri vprašanju migracij, ni prišla iz glave skrajno desnega ideologa, temveč iz Socialdemokratske stranke, ki je tako kot drugod v Skandinaviji tesno povezana z gradnjo velikodušne socialne države, ki ne sme nikogar pustiti za seboj.

Profesor Thomas Gammeltoft-Hansen z Univerze v Københavnu meni, da so »socialdemokrati morali ukrepati«, če so želeli pridobiti nazaj nekdanje volivce, ki jih je na svojo stran privabila trdo desna Danska ljudska stranka, ki je želela, da bi bil drag sistem socialnega varstva rezerviran le za »domače« prebivalstvo.

Pravzaprav proti islamistična in proti migrantska Danska ljudska stranka od leta 2001 daje ton migracijski politiki Kraljevine. Ne da bi bila kadarkoli del vlade, je uspela unovčiti svojo podporo liberalno-konservativni koaliciji, ki je bila v parlamentu v manjšini, z zahtevo po večkratni zaostritvi sprejemanja migrantov, dodeljevanja socialne pomoči tujcem in združevanja družin. Z leti se je ta strogost do priseljencev prenesla tudi na preostali politični razred, s čimer se je strinjala večina danskih volivcev.

Ta članek je bil prvič objavljen na LES OBSERVATEURS, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj