Piše: Álvaro Peñas


Besede tiskovnega predstavnika Evropske komisije o nedavnih dogodkih na Poljskem so skrajni izraz hinavščine, pravi Filip Styczyński, nekdanji direktor TVP World (program poljske državne televizije v angleškem jeziku), ki je bil do zaprtja prvi kanal v angleškem jeziku v regiji srednje in vzhodne Evrope. Pogovarjala sva se o zaprtju TVP World in prejšnji torek aretaciji dveh poslancev zakona in pravičnosti (PiS) v predsedniški palači.

Kaj se dogaja na Poljskem?

Z novinarskega vidika, ne da bi se poglobljeno spuščali v pravosodne zadeve, sta dva elementa, ki pojasnjujeta, kaj počne nova vlada na Poljskem. Po eni strani je v vsem tem psihološki dejavnik. Za Tuska uničenje vseh konservativnih ali pro-PiS institucij ni le politično vprašanje, je osebna zadeva, maščevanje za poraze, ki jih je utrpel v preteklosti. Po drugi strani pa je Državljanska platforma kupila lastno propagando, svojo vzporedno realnost, in verjame, da je to tisto, kar mora storiti, da bi “rešila demokracijo”. Zato tako pretirana akcija vlade z uporabo policijske in lahko samo pričakujemo, da bo šlo še dlje. Kot v zgodbi Dostojevskega, ko enkrat storiš zločin, storiš enega za drugim, dokler te ne razkrinkajo. Tako se obnašajo.

Z drugimi besedami, kršijo vsa pravila demokracije, da bi branili demokracijo?

Da, to je izgovor. Toda naj se vrnem k vprašanju maščevanja in Tuskove osebne motivacije, ker je zelo pomembno. Kamiński, ustanovitelj in vodja protikorupcijskega urada med prvo vlado PiS leta 2005, je bil pravi glavobol za politike Platforme. Danes se politiki EU ne spomnijo, da je bil eden ključnih razlogov za Tuskov poraz v preteklosti velikanski obseg korupcije. Kamińskega so preganjali zaradi zlorabe položaja v boju proti korupciji in predsednik Duda ga je pomilostil. Resnica je, da je Kamiński preganjal številne Tuskove najbližje prijatelje in zdaj se hoče Tusk maščevati. Prav tako želi ponižati predsednika Dudo in ga želi prisiliti, da izda novo pomilostitev za Kamińskega in Wasika, ker se bo tako zgodovina končala z zmago Tuskove trditve, da predsednik ni imel prav, ko ju je sploh pomilostil, tj. preden je prišlo do kazni. Vendar pa je predsedniška pomilostitev pred razsodbo nekaj, kar se dogaja v mnogih demokratičnih državah, kot so Združene države, in že se je zgodilo na Poljskem.

Kaj pa vrhovno sodišče? Nekateri mediji so poročali, da je razsodilo proti predsedniški pomilostitvi, drugi pa za…

To je posledica vzporedne realnosti, ki sem jo prej omenil. Vrhovno sodišče je dejalo, da je predsednik ravnal prav, sodnik, ki je sprejel odločitev o izvedbi aretacij, pa ni del vrhovnega sodišča. Poleg tega je zelo tesno povezan z Državljansko platformo – njegova mati dela z notranjim ministrom Marcinom Kierwińskim – in je v zadnjih osmih letih večkrat nastopil proti PiS. Obstaja očiten konflikt, ker se na Poljskem sodniki ne smejo vmešavati v politiko.

Kamiński je zaradi aretacije začel gladovno stavko. Misliš, da bosta on in Wasik kmalu izpuščena?

Gladovna stavka je odgovor Kamińskega na izjemno situacijo in verjamem, da ne bodo kmalu izpuščeni iz zapora, ker je to maščevanje. Po zaprtju TVP World sem mislil, da gre za kaotičen in slabo organiziran dogodek in da bo vlada v prihodnje bolj pametna in odgovorna. Zdaj pa vidimo, da jim ni mar za Poljsko in njeno podobo v svetu, zato je naša država zdaj videti kot banana republika. Na noč aretacije je Tusk predsedniku in vsem, ki bi pomagali Kamińskemu in Wasiku, grozil z zaporom od treh do petih let. To je noro, a ne prvič. Tusk je tako že večkrat obnašal v svoji politični karieri.

Morda zato, ker ve, da ima polno podporo Bruslja?

Točno tako. Samo poslušajte besede tiskovnega predstavnika Evropske komisije na vprašanje o tem primeru: »Ne komentiramo konkretnih dogodkov v državah EU«. To je skrajni izraz hinavščine, a je tudi zastrašujoče, kako molčijo številne druge demokratične države o vsem, kar se dogaja.

Osupljiva je tudi agresivnost, s katero ravna Tuskova vlada, na primer s policijo zapre medijske hiše, kot je TVP World, podoba, ki bolj spominja na Belorusijo ali Rusijo…

Da, zagotovo je to slog Lukašenka ali Putina. Toda Tusk je na čelo ministrstva za kulturo postavil nekdanjega podpolkovnika tajne službe Bartłomieja Sienkiewicza, pri čemer je treba upoštevati, da pred letom 2015 te službe niso bile očiščene ruskega vpliva, tako kot tudi na drugih področjih ni bilo dekomunizacije.

TVP World je bil zelo uspešen kanal in tisti, ki je posredoval največ informacij v angleščini o vojni v Ukrajini. Ali ga je bilo treba na tej točki zapreti?

Enostavno jim je vseeno. Ne zanimajo jih nobena strateška orodja ali infrastruktura na Poljskem. Ko so izgubili na volitvah leta 2015, so se imenovali “popolna opozicija” in to so bili. Nasprotovali so popolnoma vsemu, tudi strateškim projektom ali velikim investicijam, kot so jedrske elektrarne ali veliko letališče v Varšavi, ki naj bi bilo največje v Evropi. Župan Varšave Rafał Trzaskowski iz Državljanske platforme je šel tako daleč, da je rekel, da tega novega letališča ne potrebujemo, saj že imamo tisto v Frankfurtu. Gre za enak način razmišljanja kot »ne potrebujemo TVP World, ker imamo Deutsche Welle« in kaže na sledenje smernicam Berlina in Bruslja, ki ne želita, da Poljska postane pomemben igralec v Evropi. Kar zadeva TVP, se bo zaradi škandala, ki je privedel do njenega zaprtja, in okoliščin, v katerih je do tega prišlo, verjetno kmalu znova odprla, vendar ne bo uživala svobode, ki jo je uživala do zdaj.

Po aretaciji evropskih poslancev je sledil prvi protestni shod. Mislite, da se bodo Poljaki odzvali na zdrse Tuskove vlade?

Težko je reči. Protesti v prihodnjih dneh so pomembni, ker bodo pokazali potencial jeze proti Tuskovim dejanjem in podporo opoziciji PiS. Težava konservativcev je do neke mere logistična, ker večina njihove podpore prihaja s podeželja in bo marsikomu morda težko priti do Varšave. Vendar menim, da so konservativci poleg teh dejanj veliko bolje organizirani in intelektualno pripravljeni, da se formalno soočijo s tem zlomom zakona in da nas lahko čaka presenečenje zaradi dogajanja v zadnjih dneh.

Vir: https://europeanconservative.com/articles/interviews/our-country-now-looks-like-a-banana-republic-an-interview-with-filip-styczynski/