Piše: C.R.

Ljudem, ki še lahko razmišljajo, je jasno, da manija spola očitno izvira iz hudo iztirjenih možganov. Dejstvo je, da so norci vedno obstajali, le da so bili ti duhovni ubožci večinoma nastanjeni v zavetiščih ali psihiatričnih ustanovah. V naši dekadentni družbi (v kateri je zdaj možna vsaka norost) pa ti ljudje v svoji norosti lahko ne le neovirano nadlegujejo normalno misleče ljudi, temveč celotno norost vsiljujejo širši javnosti na račun davkoplačevalcev. Zaposleni v javnih organih so že prisiljeni posiljevati nemški jezik.

Zadnji primer tega patološkega razvoja prihaja iz Hannovra, nemške “prestolnice spolov”, kot se je posrečeno izrazil BILD. V skladu s 123 (!) stranmi strokovnega mnenja osnovni zakon zavezuje državne organe, da uporabljajo tako imenovani “spolno ustrezen jezik”. Avtorica elaborata je Ulrike Lembke, profesorica javnega prava in študij spolov na Humboldtovi univerzi. Naročnik umetniškega dela je mesto Hannover. Pred tremi leti so v glavnem mestu Spodnje Saške uvedli “jezik spola” (npr. “državlja*ni” namesto državljanov in “voliv*ci” namesto volivcev) za upravo – ob velikih protestih. Zdaj je v strokovnem poročilu to končno utemeljeno.

Lembkejeva vidi diskriminacijo v obliki naslavljanja

“Dolžnost jezikovne nediskriminacije obstaja na podlagi ustave in se lahko konkretizira z zakonskimi predpisi ali upravnimi predpisi, odloki in direktivami,” je zapisala rešiteljica ljudi, ki ne vedo, ali so moški ali ženska ali pripadajo drugim 52 spolom.

Lembkejeva meni, da uporaba spolne zvezde v okviru uradnega jezika, ki je enakopraven glede na spol, “ni napaka”. Uradni jezik, ki vključuje tudi spolno zvezdo, je prej “(zapoznelo) uresničevanje osrednjih zahtev za ustavno skladne upravne ukrepe”.

Gre za temeljno pravico do enakosti in prepoved diskriminacije na podlagi spola, pravi BILD, in Lembke pojasnjuje svoje strokovno mnenje, ko pravi:

“V Nemčiji je jezikovna enakost žensk in moških obvezna že približno 30 let, čeprav je uprava pogosto ne spoštuje. Od odločitve Zveznega ustavnega sodišča o tako imenovani “tretji možnosti” leta 2017 je treba prepoved diskriminacije na podlagi spola razumeti tako, da poleg žensk ne smejo biti diskriminirane tudi inter*, trans* in nebinarne osebe.”

Že nekaj časa so enako napredne tudi različne letalske družbe, ki v napovedih ne smejo več uporabljati nagovora “gospe in gospodje”.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj