Piše: Dr. Peter Marko Tase

V torek, 2. novembra 2021, je Glenn Youngkin, premožni republikanski poslovnež, zmagal na vročih guvernerskih volitvah v Virginiji in premagal demokratskega vplivneža in nekdanjega guvernerja Terryja McAuliffa v tekmi, ki je pritegnila pozornost države in postala odločilno indikativen preizkus nacionalne podpore demokratske stranke na prihajajočih volitvah novembra 2022.

Do srede popoldne je bilo preštetih približno 99 odstotkov pričakovanih glasov; Youngkin je dobil približno 50,7 odstotka glasov, McAuliffe pa 48,5 odstotka.

“To je duh Virginije, ki se združuje kot še nikoli prej,” je Youngkin zgodaj v sredo dejal podpornikom, potem ko je njegovo predvideno zmago objavilo več lokalnih medijev. “Predolgo se je od nas pričakovalo, da odlagamo svoje sanje, da odlagamo svoje upanje, da se zadovoljimo z nizkimi pričakovanji. Mi ne bomo država nizkih pričakovanj. Bomo država visokih pričakovanj.”

McAuliffe, močan zaveznik predsednika Joeja Bidena – najslabšega ameriškega predsednika vseh časov – je v sredo zjutraj priznal poraz. “Čestitam novoizvoljenemu guvernerju Glennu Youngkinu za zmago,” je v izjavi dejal McAuliffe. “Upam, da se mi bodo Virginijci pridružili in njemu in njegovi družini zaželeli vse najboljše.”  64-letni McAuliffe in 54-letni Youngkin sta v tednih pred volitvami za naslednika demokratskega guvernerja Ralpha Northama na anketah »tekla z ramo ob rami«.

McAuliffe je bil dolgoletni tesni prijatelj in svetovalec nekdanjega predsednika Billa Clintona in nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton, med letoma 2014 in 2018 je bil guverner Commonwealtha Virginia, ki guvernerjem prepoveduje kandidiranje za zaporedne mandate.

Youngkin, politični novinec, ki je v 25 letih službovanja v globalnem investicijskem podjetju Carlyle Group obogatel, je s svojo kampanjo presegel pričakovanja, saj sta njegov status outsiderja in obsežno poslovno znanje pritegnila prebivalce Virginije, ki jih skrbi državno gospodarstvo.

“Nisem politik in zagotovo nimam 120 let skupne politične prtljage, kot jo imajo moji nasprotniki,” je Youngkin dejal v sporočilu za javnost, v katerem je januarja napovedal svojo kandidaturo.

Guvernerska tekma v Virginiji je bila ena prvih večjih volitev v državi, odkar je predsednik Joe Biden prevzel položaj. Bila je tudi ena zadnjih, preden se demokrati pripravijo na obrambo svoje minimalne večine v senatu in predstavniškem domu na vmesnih volitvah prihodnje leto.

Gubernatorska tekma v Virginiji je vsekakor referendum o demokratski stranki in je opozorilni signal Beli hiši; dejansko je pokazatelj, kako se bo ta stranka odrezala na volitvah leta 2022.  Virginija je postala vodilni politični kazalnik za vmesne volitve, saj je leto po predsedniških volitvah malo državnozborskih volitev, demokratska stranka pa naj bi po predvidevanjih leta 2022 izgubila veliko sedežev v predstavniškem domu in senatu ZDA.

Medtem ko se je Biden z evropskega potovanja v temi vračal v Belo hišo, ni želel odgovarjati na vprašanja o tekmi, v kateri je osem ur prej napačno napovedal zmago demokratov. Rezultati so bili objavljeni pol ure pred Bidnovim pristankom v oporišču Andrews. Na krovu Air Force One so ljudje, ki so bili seznanjeni z zadevo, povedali, da je bilo razpoloženje mračno, ko se je utrujena ekipa vrnila v vrtinec obtoževanja in ugibanj. Youngkinova zgodovinska zmaga in velika stopnja priljubljenosti v zvezni državi Virginija sta zaznamovali in dokončno razkrili najnižjo predsedniško oceno, s katero sta se Bidnova administracija in zgodovina ameriških predsednikov kdajkoli srečali. To je še en dokaz, da je predsednik Biden prišel na položaj s ponarejenim in skorumpiranim nacionalnim volilnim postopkom ter z goljufivimi glasovnicami.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj