Piše: Ignacij Dolar Kunc

»Kako veste, da so Judje še vedno tam, kjer so?« s temi besedami je judovski komik Jon Stewart pisateljico JK Rowling v svojem pogovornem šovu »Problem z Jon Stewartom« obtožil antisemitizma zaradi opisa škratov v Gringottski banki s tipičnimi judovskimi stereotipi. Stewart se je spraševal, zakaj je pisateljica `Jude stlačila v je**no podzemno banko´ v svetu, kjer `ljudje lahko jezdijo zmaje in imajo sove za hišne ljubljenčke´. Za tiste, ki jim svet Harry Potterja ni poznan- škratje v Gringottski banki so prikazani kot pohlepne stare grdobe s povešenimi nosovi, ki vodijo finančni sistem v čarovniškem svetu.

Stewartova izjava, ki jo je povzelo več medijev, med drugim Daily Mail, je sprožila vihar na spletnih omrežjih; velika večina objav obsoja Stewarta. Na spletu se je oglasil tudi Stewart, ki pravi, da je šlo za šalo, da je »fan« Harryja Potterja in da ne misli, da bi bila Rowlingova antisemitka.

Pisateljica JK Rowling, ki je osebno poudarjena feministka in levičarka, je trenutno na »črni listi« prebujenskih fanatikov. Junija 2020 se je namreč zapletla v Twitter polemiko glede transspolnikov in zagovarjala mnenje, da so ženske ženske, moški pa moški.  Zaradi teh »kontroverznih« izjav so prebujenski fanatiki zahtevali njeno »družbeno izključitev« in mnogi so pokleknili pred temi zahtevami. Med njimi celo producenti in igralci v filmih, ki so nastali po njeni književni predlogi. Rowlingova tako ni bila povabljena na posebno srečanje ob 20-letnici HBO-ja z naslovom »Vrnitev v Bradavičarko«, na katerem so opravljali intervjuje s številnimi člani igralske zasedbe. Ironija je, da oseba, ki je ustvarila Harryja Potterja, ni bila povabljena na poseben dogodek, pravzaprav je bila komaj omenjena, ko so na predstavitvi prikazali le njeno črno-belo fotografijo. JK Rowling, ki je bila do »trans kontroverzije« ljubljenka levo liberalne prebujenske srenje,  je popoln dokaz, kako te omenjena srenja zavrže, če ne stopaš v korak s tropom ali si celo drzneš misliti s svojo glavo.

Slika: škratje v Gringottski banki

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj