Piše: Andrej Sekulović

Demografskega vrha, ki je pred kratkim potekal v Budimpešti se je udeležila tudi vnukinja nekdanjega vodje francoske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pena, ki se je preimenovala v Nacionalni zbor, Marion Maréchal, bivša članica omenjene stranke. Marion Maréchal je generalna direktorica Francoskega inštituta sociologije, ekonomije in političnih znanosti in se posveča boju proti levo-liberalnim ideologijam na področju izobraževanja in kulture. O tem in o drugih perečih vprašanjih je v času svojega obiska madžarske prestolnice spregovorila za madžarski medij Magyar hirlap.

Maréchal je v intervjuju opozorila na dve glavni težavi francoske izobrazbe, ki pa ju najdemo tudi v drugih evropskih državah. Prva težava je pomanjkljivo izobraževanje, saj učenci in študenti pri le tem ne sodelujejo dovolj, posledica tega pa je pomanjkanje znanja. Druga težava pa je ideološke narave. Gre za, kot pravi sama, »intelektualni terorizem«. Študentje so postali talci LGBT in spolne ideologije.  V izobraževalnih ustanovah ni več intelektualnega pluralizma, medtem ko se učitelje in profesorje, ki se ne držijo začrtane smeri in tudi sami podvomijo v trenutne smernice izobraževanja, opominja in nadleguje. »Namen šol bi moral biti zaščita pluralizma in preprečevanje nadalnjega vključevanja teh smrtonosnih ideologij v izobraževanje«, pravi Marion Maréchal in ob tem poudarja: » Želimo si izobrazbe, ki bo temeljila na sposobnosti in odličnosti, ki bo pripravila študente na današnje potrebe. Hočemo ustanoviti novo elito, ki bo služila nacionalnim in evropskim interesom«. Prav tako opozarja, da je takšen »intelektualen terorizem« že močno razširjen med mladimi in da je prisoten že v osnovnih in srednjih šolah. Ob tem Maréchal navaja ankete po katerih naj bi v Franciji že 30 odstotkov najstnikov, starih od 13 do 17 let, trdilo, da niso niti ženskega niti moškega spola. Gre za katastrofalne posledice ideologije »teorije spola«. Vsakdo, ki se bori proti temu, pa je označen za »homofoba«.

V intervjuju pa je Maréchal spregovorila tudi o množičnih migracijah, ki predstavljajo eno glavnih težav za mnoge zahodnoevropske države in predvsem za Francijo, kjer je že tretjina novorojenih otrok tujega porekla tudi, če ne štejemo tretje in četrte generacije migrantov. V intervjuju opozarja, da je v Franciji že veliko okrajev v katerih predstavljajo migranti, ki imajo v povprečju več otrok od Francozov, večino. Kot poudarja, predstavlja to predvsem identitetno, kulturno in civilizacijsko težavo. Trenutni trendi kažejo, da se bo stanje še poslabšalo. V sklopu te težave je Marion Maréchal spregovorila tudi o demografiji, saj se je po njenih besedah udeležila Demografskega vrha ravno zato, ker je močno naklonjena trenutni demografski politiki madžarskega premierja Viktorja Orbána, ki vidi rešitev demografske težave v družinam prijazni zakonodaji in spodbujanju novih rojstev, ne v priseljevanju. V Franciji je, kot pravi Maréchal, drugače, saj je Francija nekoč imela podobno politiko in izjemno visoko število rojstev, vendar pa je to politiko spremenil predvsem socialistični predsednik François Hollande, ki je v skladu s politiko Združenih narodov, dal prednost priseljevanju.

Na vprašanje, ali lahko Francija še vedno preobrne te trende, je Marion Maréchal rekla: »Če hočemo v tem uspeti, moramo močno zmanjšati migracije.« Opozarja, da je samo pod predsednikom Macronom v Francijo prišlo dva milijona migrantov in poudarja, da ne gre za kakršnekoli migracije, temveč za muslimane iz Severne Afrike. »Migracija mora biti omejena na evropsko in nacionalno stopnjo«, je še dodala.

Problematika s katero se sooča Francija zaradi množičnih migracij je povezana tudi s tem, da veliko migrantov in njihovih potomcev ne priznava francoskih zakonov in sovraži Francijo, posledica tega pa so tudi teroristični napadi. Na vprašanje kako se spoprijeti s tem v sklopu izobraževanja, Maréchal odgovarja, da je treba omejiti in preprečiti finančno podporo, ki prihaja predvsem iz Katarja, Turčije in Savdske Arabije, mošejam in kulturnim in športnim klubom, ki novačijo muslimansko mladino in širijo tovrstna Franciji sovražna stališča. Opozarja, da v Franciji živeči Tunizijci glasujejo na volitvah v svojih starih domovinah za islamistične stranke. Prav tako pa je težava tudi v tem, da je bila vloga Katoliške cerkve v obrambi kulturne dediščine uničena.

Na koncu intervjuja se je dotaknila tudi francoskih volitev, ki bodo potekale naslednje leto. Zaenkrat kaže, da se bosta v drugem krogu pomerila Marine Le Pen iz Nacionalnega zbora in trenutni predsednik Emmanuel Macron. Prav tako pa bo morda na to ravnotežje moči vplival tudi publicist Éric Zemmour, ki gradi svojo kampanjo na identiteti in vprašanju islamizacije in migracij. Macron ima še vedno precejšnjo podporo med starejšimi sredinskimi volilci. Vendar pa bodo vsekakor zanimive volitve, saj obstaja velika možnost, da Macron ne bo dobil večine, zaključuje Marion Maréchal.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj