Pišeta: Álvaro Peñas & José Papparelli

Zadnji vikend v aprilu smo bili v Bukarešti, da bi se udeležili dogodka MEGA – Make Europe Great Again (Naredimo Evropo znova veliko), ki je potekal v romunskem parlamentu. Na poti proti prvemu dnevu konference nismo mogli ne opaziti številnih plakatov političnih strank po mestu, ki še ne prosijo glasov, napovedujejo pa kandidate za prihajajoče lokalne in evropske volitve. Plakati evropskih kandidatov so bili zelo vpadljivi, saj sta bila ob obrazu kandidata dva kvadrata: v rdečem kvadratu logotip PSD, Socialdemokratske stranke, ki pripada evropskim socialistom, v modri kvadrat logotip PNL, nacionalne liberalne stranke, ki pripada Evropski ljudski stranki. Stranki sestavljata koalicijsko vlado in sta se odločili za skupno listo za evropske volitve.

Takšnih koalicij si v preteklosti ni bilo mogoče zamisliti, predvsem zato, ker naj bi socialisti in populisti predstavljali dva različna načina razumevanja politike, dve različni ideologiji. Vendar pa je desna sredina, ki jo predstavlja Ljudska stranka, v preveč državah z navdušenjem prevzela progresivne mantre in posvojila feminizem, ideologijo spolov ali zeleni fundamentalizem. Če pustimo večino ideoloških razlik, je edina stvar, ki je pomembna, moč in koristi, ki jih prinaša, in ko to moč ogrozi tretja stran, kot je to v primeru Romunije z nastankom AUR (Aliansa za združitev Romunov), ni problema skleniti zavezništva in celo narediti skupne liste. Vse je dovoljeno, da se kolač deli.

Konferenca MEGA, ki jo je organiziral Inštitut za konservativne politične študije Mihai Eminescu, je služila predstavitvi mednarodne moči AUR in okrepitvi njene kandidature za evropske volitve, volitve, na katerih so bili romunski konservativci vodilna stranka do oblikovanja zavezništva vladajočih strank. Sporočilo konference- narediti Evropo spet veliko-, in jasna referenca na MAGA Donalda Trumpa kažeta na resničnost: Evropa ni več velika in je v globokem zatonu. Samomorilne politike Evropske unije so prinesle vse vrste absurdnih predpisov, ki jih hrani pošastna birokracija iz Bruslja; Zeleni pakt, ki duši proizvodne sektorje podeželja, živinorejo, industrijo in ki brije delavski razred; ideologija spola, ki je razširjena na vseh področjih družbe; prepovedi in krčenje svoboščin in temeljnih pravic; koruptivne prakse v službi tujih sil, ki so sovražniki naših tradicij in kultur; in nenadzorovano nezakonito priseljevanje, zaradi katerega se vse več evropskih mest spreminja v prepovedane zone.

Kako se lahko izognemo katastrofi in spet postanemo veliki? O tem je bilo govora na MEGA, ki je združila intelektualce, politike, novinarje, pisatelje, družbene aktiviste, zagovornike življenja, znanstvenike, komunikatorje in sindikaliste iz vse Evrope, Izraela, ZDA, Kanade in Latinske Amerike. MEGA so se udeležile raznolike osebnosti, kot je ameriška pro-life aktivistka Alveda King, vnukinja dr. Martina Luthra Kinga mlajšega, predsednica Centra za ameriške sanje; nizozemski evropski poslanec Rob Roos, podpredsednik skupine evropskih konservativcev in reformistov (ECR); Profesor David Engels, višji analitik na Instytut Zachodni v Poznanu (Poljska), avtor in urednik številnih knjig in znanstvenih študij o antični zgodovini, filozofiji zgodovine in sodobnem konzervativizmu; vplivni ameriški konservativec Jack Posobiec, voditelj Human Events Daily, z milijoni sledilcev na Rumble in Real America’s Voice; Francoski poslanec Nicolas Bay, kandidat Reconquête!; dr. Robert Malone, zdravnik in izumitelj mRNA cepljenja; Mehičan Eduardo Verástegui, podjetnik, filmski ustvarjalec in producent Zvoka svobode, filma, ki je sprožil resnično globalno gibanje za boj proti trgovini z otroki in ustanovitelj gibanja »Viva México Movement«; političarka italijanske Lege Salvini Annalisa Tardelli, evropska poslanka iz skupine Identiteta in demokracija; Michael Kleiner, predsednik izraelskega vrhovnega sodišča, nekdanji župan Tel Aviva in član stranke Likud; Kosma Zlotowski, poljski poslanec Evropskega parlamenta iz stranke Zakon in pravičnost; Gian Luigi Ferreti, mednarodni predstavnik italijanskega sindikata UGL; Miklos Lukacs, perujski znanstvenik, raziskovalec in diseminator in še mnogi drugi gosti.

Claudiu Târziu, vodja senata AUR in predsednik Inštituta Mihai Eminescu, je odprl MEGA z govorom, v katerem je branil Evropo narodov pred federalističnim modelom EU: »Konzervativne sile v Evropi morajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da politično uravnotežijo Evropskega parlamenta in reforme evropskih institucij s strateškim ciljem zaustaviti federalizacijo Evrope z uničenjem nacionalnih držav. Evropa ne more biti velika z narodi na robu izumrtja. Obstaja velika potreba po gojenju nacionalnega čustva. Zvestoba načelom konservativnosti, utrjevanje nacionalne suverenosti, svobode in drugih temeljnih pravic, varstvo družine in nasprotovanje deviacijam spolnih ideologij, nujna potreba po temeljiti reformi in demokratizaciji vseh institucij Evropske unije za korist Evrope suverenih držav, ne pa centraliziranega nadnacionalnega konglomerata, ki posnema Sovjetsko zvezo. Romuni ne želimo več diktature. Vemo, kaj so problemi, vemo, kakšne so rešitve, moramo najti načine, kako jih uresničiti. To mora biti naš cilj do zmage konservativne revolucije, tj. vrnitve v normalnost.«

Za vrnitev v normalnost in povrnitev veličine Evrope je Târziu poudaril, da se mora »Evropa vrniti h kulturi življenja in opustiti kulturo smrti, ki postaja vse pomembnejša, zlasti s tem, kar spodbuja Evropska komisija, ki želi spremeniti ubijanje nerojenih otrok v temeljno evropsko pravico. Kultura smrti, ki želi trivializirati pomoč pri samomoru. Življenje v vseh njegovih oblikah, kot je vzpostavitev naravnih družin, tj. zveze med moškim in žensko, moramo udejanjiti. Evropa mora braniti svojo starodavno civilizacijo. Ta starodavna evropska civilizacija je v nevarnosti zaradi pojava migracij. Evropa mora znova izpolniti željo, zaradi katere je bila EU ustvarjena: mir skozi blaginjo.«

V članku je premalo prostora, da bi omenili vse udeležence MEGA in njihove govore, ki so pokrivali razmere v Evropi med bruseljskim federalizmom in ruskim imperializmom; pogodbe in notranja politika Evropske unije; družina, krščanske vrednote in boj proti vokizmu; identiteto in seveda civilizacijo. Enega najbolj pohvaljenih govorov je podal francoski poslanec Nicholas Bay, ki je zagovarjal evropsko identiteto in pogled na svet: »Želimo ohraniti svojo identiteto in civilizacijo, želimo se boriti proti množičnemu priseljevanju, prav tako želimo, da gospodarstvo neha biti ovirano zaradi kopičenje pravil in omejitev, tako da lahko ponovno zasije po vsem svetu. Braniti moramo svojo identiteto, braniti našo vizijo sveta, braniti naše temeljne svoboščine, braniti naše trge in zaščititi naše meje. To so velike vrednote in velike ideje, ki nam bodo omogočile zgraditi Evropo jutrišnjega dne.«

Eduardo Verástegui je na konferenco predstavil še eno izjemno pomembno vprašanje: boj proti trgovini z otroki. »Najpomembnejši korak, ki ga moramo narediti za izkoreninjenje trgovine z otroki, je ozaveščanje, je pokazati ta problem, kajti če ne vemo, da ta problem obstaja, kako lahko sami postanete rešitev? Zato je zame ta film tako pomemben, Zvok svobode je odprl oči mnogim ljudem, pomenil je zavedanje problema, ljudje so prišli iz kinematografov, da bi postali ambasadorji svobode in zdaj govorimo o milijonih ljudi biti del tega gibanja in potovati po svetu in govoriti o njem«.

MEGA je zaključil George Simion, predsednik AUR, ki je okrcal predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen: »Predlagam, da ob koncu te konference vse stranke v 27 državah Evrope podpišejo izjavo, da ne bodo glasovale za gospo Ursula von der Leyen za naslednjo predsednico Evropske komisije. To bi morali vsi upoštevati. Imamo voditelje na evropski ravni, ki nas lahko združijo. Imamo gospoda Mattea Salvinija, ki sem ga prejšnji teden obiskal v Rimu, imamo gospo Meloni, imamo gospoda Kaczynskega. Raje bi jim sledil in jim zaupal kot zaveznikom svojega naroda, kot da bi zaupal pokvarjeni Ursuli von der Leyen in njeni mreži laži.”

Simion je tudi pozval k vrnitvi v normalnost: »Stvari še lahko spravimo v normalo, vendar moramo začeti s poštenostjo. Iskreno o stanovanjski krizi, o nenadzorovanih migracijah, o padajoči rodnosti, o pandemiji in vojni. Da, naša mesta se počasi spreminjajo. Da, preplavljeni smo z nezakonitimi priseljenci. Misiti moramo na rešitev in to hitro, sem pomislil. Moja rešitev je, da imam novorojenčka, starega komaj 3 dni, pravkar sem prišel iz bolnice.

Po letih in letih laganja si ljudje želijo resnico, ne glede na to, kako težka je. Da država uspeva, morajo biti njeni ljudje svobodni. Svobodno govoriti, svobodno moliti, svobodno poslovati, svobodno razmišljati. Svobodno razmišljanje. Potem ja! Tukaj smo, da govorimo o svobodi, blaginji in miru. Toda brez svobode ne moremo imeti blaginje in miru.«

Bomo torej spet postali svobodnejši ali bomo šli po poti podrejanja, ki nam jo je zastavil Bruselj? To je vprašanje, na katerega moramo Evropejci odgovoriti 9. junija in na katerega je MEGA dala odločen odgovor.

Vir: deliberatio.eu