Piše: Sergio Velasco

Včeraj se je v Romuniji zgodilo nekaj, česar nismo videli desetletja, stvari, ki pripadajo diktaturi in ne evropski demokraciji. Ta teden je bila sprožena preiskava, češ, da naj bi romunska konservativna stranka Alianta Pentru Unirea Românilor (AUR) ponarejala podpise za kandidaturo na evropskih in lokalnih volitvah. Le 4 dni pred evropskimi in lokalnimi volitvami, kar bi lahko vplivalo na glasovanje v Romuniji. V večini evropskih demokracij, tako kot v Španiji, je vsaka preiskava v zvezi s stranko ali politikom pred volitvami prikrita, da ne bi vplivala na izid. Vendar so se v romunskem primeru odločili, da jo bodo izvedli, da bi vplivali na glasovanje na naslednjih volitvah.

Najslabše od vsega pa ni obtožba, temveč modus operandis policije. Ljudje, ki so pripadali AUR, so bili aretirali na ulici, čakali so pred stopnicami, zastraženi kot najhujši zločinci. Člani AUR so bili deležni zlorab. Podpornike in člane AUR so poniževali pred sosedi, jih preiskali na ulici, jim jemali telefone, z njimi ravnali kot s pravimi kriminalci, čeprav so jim rekli, da so priče.

“Nikoli si nisem mislil, da bom v Romuniji spet videl takšne podobe,” je dejal Claudiu Târziu, soustanovitelj AUR, predsednik nacionalnega upravnega odbora stranke AUR, romunski senator in številka dve na evropskih volitvah.

Podobno je George Simion, predsednik AUR, povedal: “Ta teden sem pričakoval (…) potezo, poskus manipulacije javnega mnenja, da bi AUR izločili iz volilne tekme.”

“Ne bodo nas ustrahovali, ne bodo nas ustavili,” pravi Simion.

Vendar je bilo to morda kontraproduktivno za tradicionalne stranke, saj bi ta manever lahko povzročil, da bi več ljudi podprlo AUR in da bi ljudje, ki so oklevali, ali naj jih volijo ali ne, na koncu glasovali zanje. Običajno lahko, ko poskušate »zatreti« politično gibanje, dosežete nasprotni učinek in mu zagotovite večjo podporo, kot se je zgodilo z Donaldom Trumpom v Združenih državah.

Opozoriti je treba, da je AUR vodil v večini anket za evropske volitve od začetka leta 2024. Ker so videli, da bi se pojav AUR lahko razširil na druge letošnje volitve v Romuniji (lokalne in predsedniške), so se stranke političnega establišmenta odločile prvič v zgodovini združiti in oblikovati volilno koalicijo za evropske volitve. PSD in PNL sta se odločili združiti moči zaradi možnosti, da bi imela AUR uspeh v Evropi in da bi to lahko odražalo na ostalih volitvah v Romuniji s čemer bi stranke establišmenta lahko izgubile oblast..

Prav tako lahko AUR igra ključno vlogo v Evropi, saj večina anket romunski konservativni stranki napoveduje drugo mesto in osvojitev 8-10 mandatov v evropskem parlamentu. AUR se namerava pridružiti ECR, pravzaprav ima zelo dobre odnose s Fratelli d’Italia, dokaz za to je bil viden, ko se je George Simion, vodja stranke, udeležil dogodka v Atreju, ki ga je organizirala Giorgia Meloni, predsednica Italije in vodja Fratelli d’Italia. Kljub dobrim odnosom z ECR imajo dobre odnose tudi z ID, zato je pričakovati, da bi lahko AUR vstopila v eno od dveh velikih skupin evropskih konservativcev.