Piše: Ignacij Dolar Kunc

Ruske imperialne ambicije so že nekaj let v porastu in del tamkajšnjih politkov očitno meni, da je prišel čas, da te ambicije dobijo tudi zakonsko podlago. Zakonodajalci ruske »nacionalistične« Liberalno-demokratske stranke (LDPR) so namreč vložili predlog zakona, ki razpad SZ leta 1991 razglaša za »največjo geopolitično katastrofo 20. stoletja«. Predlog je bil vložen le nekaj dni pred 30-letno obletnico razpada ZSSR, ko so decembra s Kremlja sneli sovjetsko zastavo. Po mnenju LDPR je razpad ZSSR “povzročil razkroj na različnih družbenih področjih”, “zaostritev gospodarske in politične krize” ter “nastanek konfliktov na nacionalni osnovi”. V stranki pa so šli še korak dlje in razpad označili za »zločin«, ki ga je zagrešil prvi predsednik Ruske federacije Boris Jelcin.

Resolucija se ujema s politiko Vladimirja Putina, ki je zadnjih nekaj mesecev tarnal nad »tragedijo« razpada Sovjetske zveze in škode, ki jo je izguba Ukrajine in ostalih satelitskih držav povzročila »ruski suverenosti«.

Ruska komunistična stranka, ki je septembra 2021 osvojila 2. mesto, je LDPR že obtožila za »posnemanje«, saj simbolično resolucijo sodobnim komunistom predstavlja temelj njihove ideologije.

1 komentar

  1. Največja politična in človeška katastrofa 20. stoletja je oktobrska revolucija. Terjala je (posredno še z uvedbo komunizma po mnogih državah po 2. svetovni vojni) vsaj 100 milijonov življenj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj