Piše: Janja Strah

Če bi bile državnozborske volitve jutri, bi med vsemi vprašanimi SDS dobila 20,7 odstotka glasov (5,3 odstotne točke več kot septembra), na drugem mestu bi bila z 10,7 odstotka glasov SD (0,1 odstotne točke manj kot septembra). SDS ima tako pred drugouvrščenim 93,4-odstotno prednost, kaže najnovejša (oktobrska) javnomnenjska raziskava, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal.

V primerjavi s septembrsko raziskavo je oktobra SDS pridobila 5,3 odstotne točke (34,4 odstotka več). Med strankami so oktobra glede na september pridobili še: DeSUS (0,3 odstotne točke ali 11,1 odstotka) in NSi (0,4 odstotne točke ali 14,8 odstotka). Izgubile pa so stranke: LMŠ (1,4 odstotne točke), SD (0,1 odstotne točke), Levica (2,2 odstotne točke) in SAB (0,8 odstotne točke). Vladne stranke so glede na raziskavo pridobile 5,5 odstotne točke, povolilna koalicija KUL pa izgubila 4,5 odstotne točke.

Vlado Janeza Janše sicer podpira 31,5 odstotka volivcev, kar je 1,3 odstotne točke več kot prejšnji mesec.

Če upoštevamo samo opredeljene in tiste, ki bi se zagotovo udeležili volitev, bi sedanja vladna koalicija (SDS, NSi in SMC) dobila 39,1 odstotka glasov. Če upoštevamo še podporno stranko koalicije (SNS) in DeSUS, katere poslanci podpirajo desnosredinsko vlado, podpora naraste na 46,7 odstotka, medtem ko je podpora levičarski (povolilni) koaliciji KUL 42,4-odstotna. Zanimiv rezultat pa dobimo, če upoštevamo samo opredeljene in tiste, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, hkrati pa samo politične stranke, ki bi po javnomnenjski raziskavi prestopile 4-odstotni volilni prag: stranke desno od sredine (SDS, NSi in Povežimo Slovenijo) bi dobile polovico, stranke levo od sredine (KUL) pa polovico. S tem, da podpora desnim strankam od sredine narašča.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj