Piše: C.R.

Visoki predstavniki približno 15 desničarskih strank iz različnih evropskih držav se od petka (3.10.) srečujejo na Poljskem, da bi razpravljali o morebitnem zavezništvu v Parlamentu EU.

Združitev desničarskih strank bi pomenila drugo najmočnejšo silo v Evropskem parlamentu, je dejala francoska predsedniška kandidatka Marine Le Pen. Tudi predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki je govoril o “prelomnici v zgodovini Evrope, Evropske unije in suverenih držav članic”. Morawiecki je dejal, da je treba “ustaviti uzurpacijo, ki koncentrira oblast v rokah evropskih elit”.

Med udeleženci so bili tudi vodja italijanske stranke Lega Matteo Salvini, madžarski premier in vodja stranke Fidesz Viktor Orban, vodja poljske vladajoče stranke PiS Jaroslaw Kaczysnki in vodja španske stranke Vox Santiago Abascal.

Stranke, ki so se zdaj zbrale v Varšavi, so julija lani podpisale skupno izjavo, da želijo oblikovati skupino v Parlamentu EU. Poleg že omenjenih podpisnikov je bil prisoten tudi vodja FPÖ Herbert Kickl. FPÖ je v soboto v sporočilu za javnost sporočila, da je podpredsednica zvezne stranke Marlene Svazek na posvetovanjih v Varšavi zastopala svobodnjaško stranko.

“Skupni cilj je ohraniti kulturno in politično raznolikost suverenih nacionalnih držav v Evropi, predvsem pa ukrepati proti nadaljnji centralizaciji ter pogumno in dosledno reševati vprašanja migracij, zaščite meja in prenosa pristojnosti nazaj na nacionalno raven,” je dejal Svazek.

Vir: ZurZeit, naš partner v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj