Piše: Adam Białous

Litovske obveščevalne službe so sporočile, da deset ljudi, ki so iz Belorusije nezakonito vstopili v državo, pripada terorističnim organizacijam. Več teh oseb je bilo že izgnanih.

Laurynas Kasčiūnas, predsednik litovskega parlamentarnega odbora za nacionalno varnost in obrambo, je medije obvestil o teroristih, ki so v Litvo prišli uz migranti. “Odkrili smo deset oseb, ki so nezakonito vstopile v Litvo. Vsak od njih je povezan s teroristično organizacijo ali skupino,” je dejal predsednik. Dodal je, da še deset ljudi preverjajo zaradi njihove pripadnosti terorističnim organizacijam. Prav tako bodo verjetno izgnani.

Ljudje, ki jih Litovci priznavajo za teroriste, pripadajo različnim terorističnim organizacijam. Deportirani Čečeni so pripadali islamskim kavkaškim terorističnim skupinam. Kamerunski državljan se je pridružil teroristični organizaciji Boko Haram. Deportiran je bil tudi iraški državljan, povezan s Kurdsko delavsko stranko, ki je v preteklosti izvedla številne napade.

Od začetka poletja se litovsko-beloruska obmejna regija sooča z migracijsko krizo, ki jo podpira režim v Minsku. Mejo je nezakonito prečkalo že več kot 4,1 tisoč ljudi. Trenutno se je pritisk priseljencev na belorusko-litvansko mejo ponovno povečal.

Številnim ljudem, ki so iz Belorusije nezakonito vstopili v Litvo, je uspelo priti na Poljsko. Pobegnejo iz litovskih begunskih centrov, nato pa jih tihotapci prepeljejo na Poljsko in naprej proti zahodu. Pred kratkim so policisti mejne straže v kraju Sejny (, Podlasko) prijeli 12 tujcev, ki so nezakonito prestopili poljsko-litovsko mejo. Aretirane so bile tudi štiri osebe, ki so jim pomagale pri nezakonitem prečkanju meje. Aretirani tujci so bili sirski državljani, ki so pred tem nezakonito prečkali litovsko-belorusko mejo. Nekaj ur pozneje je bila v vasi Hołny Majera blizu Sejnyja aretirana še ena večja skupina sirskih državljanov.

Poljski organi ne uspejo prijeti vseh migrantov. Po podatkih nemške zvezne policije je po novi migracijski poti prek Belorusije in Poljske od avgusta letos v Nemčijo nezakonito vstopilo že več kot 4300 migrantov. Zvezne dežele, ki jih je novi migracijski val najbolj prizadel, so Brandenburg, Saška in Mecklenburg-Predpomorjanska. Tamkajšnji centri za migrante so že polni.

Vir: PCh24.pl

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj