Piše: Bogdan Sajovic

Levoliberalna drhal si je pretekli teden našla novo tarčo; spravila se je kar na celoten jezik. Objavil so namreč, da uporaba valižanskega jezika spodbuja rasizem.

Valižani so po stoletjih anglikanizacije v zadnjih nekaj desetletjih z velikimi napori uspeli doseči, da je valižanski jezik postal v njihovi pokrajini ob angleščini uradni jezik. Da bi ohranili svojo kulturno dediščino so uzakonili uporabo valižanskega jezika v šolah, kulturnih ustanovah in tudi v lokalni upravi. Zlasti v kulturnih ustanovah, kot so muzeji in galerije, morajo zato zaposleni obvladati tudi valižanski jezik.

A prebujena drhal je pretekli teden začela z kampanjo, češ, da je uporaba valižanskega jezika »izključujoča«, kar menda povzroča trpljenje »obarvanim ljudem” (people of colour) britanskega pa tudi nebritanskega porekla ter spodbuja rasizem.

Valižansko združenje muzejev in Svet za kulturo sta že počepnila pred napadi prebujene drhali in sporočata, da bodo nemudoma začeli »delati na vključevanju«. Za začetek nameravajo spremeniti zakonodajo in omogočiti »obarvanim ljudem« zaposlitev v valižanskih kulturnih ustanovah ne glede na to, ali obvladajo valižanski jezik ali ne.

Primer Walesa je zgovoren prikaz namenov levo liberalne prebujenske drhali- uničenje kulturne dediščine Evrope in njenih narodov ter izgradnjo multikulturne greznice.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj