Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Andréjem Venturo, predsednikom stranke CHEGA. Stranka CHEGA, ustanovljena aprila 2019, je v samo treh letih postala tretja največja politična sila na Portugalskem. Na parlamentarnih volitvah januarja 2022 je CHEGA osvojila 7,15 % glasov in 12 poslancev.

Dolgo časa se je govorilo o “iberski izjemi” zaradi odsotnosti domoljubnih strank v španskem in portugalskem parlamentu, vendar sta VOX in CHEGA kljub pritiskom medijev in političnega razreda to izjemo prekinili. Kaj je bilo ključno, da je CHEGA prišla v parlament?

Tradicionalne stranke portugalskega političnega spektra so se že zdavnaj prenehale odzivati na resnične probleme Portugalcev. Namesto tega se raje osredotočajo na zagovarjanje lobijev in programov, ki na koncu ugrabijo interese in voljo običajnih Portugalcev.

Zaradi pomanjkanja odziva sistema se je pojavila organizacija CHEGA. Desničarska stranka, ki je konservativna v svojih običajih, reformistična, liberalna v gospodarstvu in predvsem brani domovino. Stranka, ki se ne boji soočiti z interesi, ki se bori proti subvencionirani odvisnosti, ki predlaga hitrejše in učinkovitejše pravosodje s strožjimi kaznimi in celo dosmrtnim zaporom za huda kazniva dejanja, ki se ne boji postaviti na stran varnostnih sil, vojske, sodnikov, zdravnikov in učiteljev, ki brani podeželje in kmete, ki brani šolo brez ideologije, ki spoštuje družino kot osnovno institucijo družbe in ki brani nedotakljivost človeškega življenja v vseh njegovih fazah in razsežnostih.

Zato ni presenetljivo, da je CHEGA pridobila zaupanje skoraj 400.000 Portugalcev. Trenutno smo tretja nacionalna politična sila in v javnomnenjskih anketah se vzpenjamo.

Številna območja, ki jih je zasedala CHEGA, so bila prej območja komunistične levice, levice, ki jo je CHEGA na zadnjih volitvah premagala. Kako si razlagate ta prenos glasov? 

Resnica je, da se je na različnih volitvah, na katerih smo sodelovali, močno povečalo število glasov v krajih, kjer so imele leve sile tradicionalno pomemben glas.

To je predvsem posledica dejstva, da se v teh krajih pojavljajo problemi odvisnosti od subvencij, pa tudi pojavi kriminala, ki so v mnogih primerih povezani z določenimi skupinami, ki niso vključene v družbo in živijo zunaj zakona, posledično pa se med prebivalstvom pojavlja občutek negotovosti, na katerega tradicionalne stranke nimajo odgovora.

V nasprotju s temi strankami se CHEGA ne boji opredeliti problemov, tudi če so politično nekorektni, in ljudje to cenijo, kar je razvidno iz volilnih rezultatov.

Kaj so prioritete CHEGA v portugalskem parlamentu?

V parlament smo prinesli ukrepe, ki so do zdaj veljali za tabu in o katerih želimo, da se o njih razpravlja, čeprav predsednik skupščine republike še naprej postavlja ovire za njihovo obravnavo. Parlament je začel delovati pred nekaj več kot tremi meseci, CHEGA pa je že zaznala blokado treh pobud, kot so predlog o dosmrtni zaporni kazni za posebej kruta kazniva dejanja, zlasti proti otrokom, zvišanje najvišje kazni na 65 let ali celo ukinitev poslanske imunitete.

Vendar pa so bila na mizi tudi druga vprašanja, na primer povečanje dodatka za tveganje za varnostne sile ali protikorupcijski ukrepi, kot je “delação premiada” (nagrajena ovadba), zvišanje kazni za ta kazniva dejanja in tudi ukinitev davčnih ugodnosti za politične stranke.

CHEGA bo septembra predstavila tudi revizijo ustave, katere namen je dotakniti se tistega, česar se sistem ne želi dotakniti, in ki bo med drugim obravnavala vprašanja, kot so dosmrtni zapor, zmanjšanje števila poslancev in političnih funkcionarjev ter dosmrtna nezdružljivost za ministre, ki vodijo agencije in po odhodu s položaja začnejo delati v njih.

V Španiji je stranka VOX dosegla dogovor o vladanju z Ljudsko stranko v Kastiliji in Leónu. Je kaj podobnega mogoče na Portugalskem z liberalno desnosredinsko PSD?

CHEGA je vedno na voljo za vladno rešitev na desnici, ki je prava alternativa socializmu. Zato smo že večkrat pozvali PSD in Liberalno iniciativo, naj se pogovorita na veliki konferenci in ustvarita alternativo socialističnemu prostoru na Portugalskem, da bi lahko ob spoštovanju razlik hodili po skupni poti. Odziv teh strank je dobro znan in doslej je bil vedno negativen.

V vsakem primeru pa ne bomo nikoli prenehali potrjevati naših načel in vrednot v vsakem vladnem sporazumu, ki ga bomo sklenili, in vedno bomo zahtevali konkretne spremembe, ki se odzivajo na potrebe države in Portugalcev, kot v primeru avtonomne regije Azori, katere vlada je od leta 2020 odvisna od podpore CHEGA. Nikoli ne bomo predstavljali opornega člena za kakršno koli vladno rešitev.

V primeru Azorskih otokov pogoji za takšen sporazum vključujejo ključna vprašanja, kot so zmanjšanje števila regionalnih poslancev, ustanovitev protikorupcijskega urada in zmanjšanje zelo visoke stopnje odvisnosti regije od subvencij. Vendar pa še vedno veliko stvari manjka in je pomanjkljivih. Če bodo obljube izpolnjene in se bo sporazum izvajal, se ni treba ničesar bati. Če ne, bomo videli, kaj se bo zgodilo.

Videl sem vašo intervencijo v oddaji Viva 21 v Madridu, kakšno je vaše razmerje z VOX in kaj vas druži s stranko Santiaga Abascala?

CHEGA si z Voxom deli veliko skrbi in čeprav pripadamo različnim političnim družinam – CHEGA Identiteti in demokraciji, Vox pa Evropskim konservativcem in reformistom -, v mnogih primerih bijemo iste bitke.

Med strankama ter med mano in Santiagom Abascalom je bilo več stikov, v katerih smo imeli priložnost poglobiti naše odnose. Zmagali bomo lahko le, če bomo imeli skupne strategije za globalne probleme, ki ne zadevajo le Portugalske in Španije, temveč tudi druge države v Evropi in na Zahodu. V tem smislu je pomembna tudi skupna evropska strategija za obe strani, da bi nas lahko v evropskih institucijah bolj slišali.

Poleg tega v obeh državah vladajo socialisti, zato imamo skupnega nasprotnika, ki uničuje naši državi in ki ga moramo čim prej premagati.

Ali poznate sindikat Solidarnost, ki ga podpira organizacija VOX, in ali bi bil na Portugalskem mogoč patriotski sindikat?

Sindikat poznam le iz nekaterih novic iz Španije, ki sem jih prebral. Vsekakor se mi zdi napačno misliti, da obstajajo oblike združevanja, kot je sindikalizem, ki so izključne za levico in prepovedane za desnico.

Ta napaka izhaja iz dejstva, da je večina sindikatov, kot jih poznamo na Portugalskem in v Španiji, večinoma povezana z levico in so v večini primerov glavni sovražniki delavcev z ukrepi, ki jih spodbujajo, in spodkopavajo tisto, kar trdijo, da je njihovo glavno poslanstvo, tj. da jih branijo.

Vendar ni nujno, da je tako, tako kot ni bilo s poljskim sindikatom “Solidarnost” pod vodstvom Lecha Wałęse, ki je imel odločilno vlogo pri padcu komunizma na Poljskem in “železne zavese”.

Junija ste bili v Antwerpnu na srečanju ID, kmalu zatem pa ste se v Lizboni srečali s Claudijem Tarzujem iz stranke AUR. Kako pomembni so za CHEGA odnosi z drugimi evropskimi strankami?

Pomen Evrope v portugalski strategiji mednarodnega vključevanja je izjemen, saj institucije Evropske unije oblikujejo in vplivajo na številne nacionalne politike in politike različnih držav članic.

V tem smislu je nujno razviti in poglobiti odnose z evropskimi političnimi strankami, ki zagovarjajo iste cilje in se borijo v istih bojih kot CHEGA, ter oblikovati skupne strategije za krepitev glasu teh strank v različnih evropskih in mednarodnih forumih.

CHEGA je pokazala podporo Ukrajini ob ruski invaziji, ali menite, da je evropski odziv zadosten? Kakšno je stališče CHEGA glede tega vprašanja?

CHEGA meni, da si ruska invazija na Ukrajino zasluži najostrejšo javno in politično obsodbo ter stroge gospodarske sankcije, za razliko od skrajno levih strank na Portugalskem in po Evropi.

Pravzaprav se pridružujemo različnim paketom gospodarskih sankcij, ki jih uvajajo Evropska unija in večina držav na svetu, in menimo, da mora Evropa vlagati v svoje oborožene sile ter biti trdna in enotna pred grožnjo, ki je vsak dan nevarnejša in katere namere so vse bolj nepredvidljive.

Vir: El Correo de España