Piše: Andrej Sekulović

Čeprav po migrantski katastrofi leta 2015 nemška vlada ni preveč navdušena nad sprejemom novih migrantov iz Afganistana, bo Nemčija donirala 100 milijonov evrov za humanitarno pomoč in nakazala še 500 milijonov evrov za bodoče stroške. Angela Merkel je ob tem mnenja, da novi migrantski val iz Afganistana ni pereča tema.

Angela Merkel je po sestanku voditeljev G7 držav v Berlinu , ki se ga je udeležilo sedem indsutrijskih velesil, poudarila, da je Nemčija pripravljena pomagati migrantom v sosednjih državah Afganistana, tudi v Iranu, če bo to nujno potrebno. Prav tako je rekla, da je Nemčija trenutno začasno ustavila svoje razvojne programe v Afganistanu.

Rekla pa je tudi, da po njenem mnenju migrantska kriza iz Afganistana v sosednje države, ki jo je sprožil ponoven vzpon talibanov na oblast, »trenutno ni pereča tema«, kljub temu, da dogodki v Afganistanu lahko pomenijo novi migrantski val Afganistancev v Evropo, ki že sedaj prihajajo. Samo na slovenskih mejah policisti tedensko prestrežejo več migrantov, med katerimi velikokrat prevladujejo Afganistanci. Zaradi razvoja dogodkov lahko pričakujemo nov porast v ilegalnih migracijah.

Zaradi katastrofalnih posledic migrantske krize leta 2015, so tokrat evropske države vsaj navidezno bolj zadržane glede sprejemanja migrantov, nekatere so pa že napovedale, da ne bodo sprejele afganistanskih migrantov. Že pred sedanjo novo krizo se je konec leta 2020 nahajalo 2,8 milijonov afganistanskih migrantov v drugih državah po svetu. Afganistanci tako predstavljajo največje migrantsko prebivalstvo, pred njimi so le Sirijci, katerih živi kar 6,8 v tujih državah.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj