Piše: C.R.

Prejšnjo nedeljo je Radiotelevisión Española (RTVE) prek svojega uradnega računa na Twitterju opozorila na nedavni prevzem nevladne organizacije Open Arms, ki jo vodi Òscar Camps.

Poročilo navaja, da je nova ladja “Open Arms Uno”, ki “lahko sprejme do 1 000 beguncev”, prispela v pristanišče v Barceloni, kjer bo končala priprave pred odhodom v osrednje Sredozemlje.

Ta novica ni ušla pozornosti trgovcev z ljudmi, ki delujejo v regiji, zlasti bangladeške mafije s sedežem na libijskem ozemlju. Te informacije so se kmalu razširile po različnih skupinah, ki so jih nadzorovale mafije, delujoče na libijski in tunizijski obali. Razširjala se je predvsem prek skupin in strani, ki so jih nadzorovale mafije, odgovorne za najem ladij z nezakonitimi priseljenci bangladeškega porekla.

Te skupine in strani na Facebooku že več tednov spremljajo gibanje ladje Open Arms Astral (ladja za pomoč, ki le občasno sprejme na krov nezakonite priseljence), ki že več dni pluje po osrednjem Sredozemlju.

Ena od strani, ki beleži največ interakcij med trgovci z ljudmi in nezakonitimi priseljenci bangladeškega porekla – ima skoraj 15.000 sledilcev -, kot najbolj priljubljeno objavo izpostavlja odprtje novega plovila Open Arms.

Stran ne obeležuje le uvedbe “paradnega konja” nevladne organizacije. Objavljajo tudi natančne koordinate ladij, ki zapuščajo libijsko ozemlje, in operacije, ki jih Open Arms izvaja v osrednjem Sredozemlju; te objave povzročajo veliko število interakcij.

Obstoj teh platform bangladeškega porekla in njihova povezava z organizacijo Open Arms segata vsaj leto dni nazaj. Junija lani je ena od teh skupin z več kot 43.000 sledilci proslavila odblokiranje ladje nevladne organizacije. Skupina je nedavno posredovala informacije o nedavnih reševalnih akcijah v osrednjem Sredozemlju.

Po statističnih podatkih, ki jih je objavil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), je Bangladeš trenutno druga najpomembnejša država izvora nezakonitih priseljencev, ki prihajajo v Italijo z libijskega ozemlja. Po zadnji bilanci, objavljeni aprila lani, 19 odstotkov vseh nezakonitih priseljencev v Italiji prihaja iz Bangladeša.

10.000 evrov za nezakonit vstop iz Bangladeša v Evropo

Številni lokalni raziskovalci so v zadnjih letih poskušali najti razlago za ta trend. Februarja 2020 sta nemška novinarja Alfred Hackensberger in Thorsten Jungholt v preiskavi, objavljeni v nemškem digitalnem časopisu WELT, razkrila, da so ti nezakoniti priseljenci za potovanje v Evropo plačali 10.000 evrov. Paket je vključeval let do Tripolija, prevoz do morja in pot v Italijo.

Po podatkih preiskave so Bangladešani v Libijo prileteli iz Kaira (Egipt), Dubaja ali Turčije, libijsko veleposlaništvo v Daki (Bangladeš) pa jim je vizume izdalo v zameno za podkupnino v višini 1 500 USD.

Viri agencije FRONTEX so časopisu La Gaceta de la Iberosfera razkrili dokazano povezavo med bangladeško in libijsko mafijo. V tem smislu priznavajo, da med obema organizacijama obstaja “nesporen odnos” in stalna izmenjava informacij za zagotavljanje uspeha teh kriminalnih operacij, ki jih podpirajo humanitarne organizacije, kot je Open Arms, v osrednjem Sredozemlju.

Vir: UME