Piše: C.R.

Po podatkih belgijskega statističnega urada Statbel se bo leta 2020 v državi rodila le polovica otrok belgijskega porekla in belgijskega državljanstva.

Statistični urad je navedel, da se je leta 2020 23 odstotkov novorojenčkov rodilo materi belgijski državljanki, rojeni v tujini, še 25 odstotkov pa tistim, ki niso bile rojene v Belgiji in niso pridobile belgijskega državljanstva, tako da je bilo le 53 odstotkov otrok rojenih ženskam belgijskega porekla.

Tudi stopnja rodnosti med Belgijkami naj bi bila po podatkih Statbla bistveno nižja od rodnosti tujih mater, saj naj bi se po podatkih belgijskih državljanov rodilo 1,38 otroka na žensko, medtem ko naj bi se po podatkih belgijskih državljank tujega porekla rodilo 1,54 otroka na žensko, poroča televizijska postaja RTBF.

Stopnja rodnosti za tujke, rojene v tujini in živeče v Belgiji brez belgijskega državljanstva, je veliko višja in znaša 2,05 otroka na žensko, kar je blizu nadomestne stopnje, ki znaša 2,1 otroka na žensko.

Statistične podatke je mogoče delno pojasniti z dejstvom, da so migrantke v Belgiji bolj zastopane v starostni skupini od 25 do 35 let v primerjavi z domačimi Belgijkami. Tujke predstavljajo 16,5 % vseh žensk v rodni dobi, vendar so leta 2020 predstavljale približno četrtino vseh rojstev.

V zadnjih letih so se v Belgiji zgodile hitre demografske spremembe, tako da je bilo v januarskem poročilu ugotovljeno, da približno tretjina belgijskega prebivalstva zdaj prihaja iz tujine.

V mlajših starostnih skupinah, kot so mlajši od 17 let, predstavljajo rojeni Belgijci nekaj več kot polovico prebivalstva, medtem ko je med starejšimi od 65 let kar 87,3 odstotka rojenih Belgijcev.

Stabel je lani opozoril, da je pred pandemijo koronavirusov v Wuhanu leta 2019 celotno rast belgijskega prebivalstva skoraj v celoti spodbujalo priseljevanje. Le enajst odstotkov rasti prebivalstva tistega leta je bilo posledica rojstev.

Drugod po Evropi je pandemično leto 2020 zmanjšalo število rojstev na nizko raven, na primer v Španiji, kjer se je rodnost zmanjšala za pet odstotkov na samo 1,19 otroka na žensko, kar je stopnja, ki je ni bilo od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

V Italiji se je rodnost zmanjšala na še nižjo raven, saj se je na žensko z italijanskim državljanstvom rodilo le 1,17 otroka, medtem ko je povprečna rodnost med vsemi prebivalci po podatkih znašala le 1,24 otroka na žensko.

Vir: breitbart.com

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj