Piše: C.R.

Collegium Intermarium Svobodne univerze Srednje Evrope (Varšava) bo z začetkom študijskega leta začel s svojimi pedagoškimi dejavnostmi.

Odprla se bo z mednarodno konferenco “Collegium Intermarium: mesto resnice v času »kulture izključevanja«Potekal bo 1. oktobra. Sodelovali bodo znanstveniki in politiki iz številnih držav, med njimi Sohrab Ahmari, profesor Adrian Vermule, Dr. Gregor Puppinck, Marion Maréchal, Dr. Józef Zych in profesorica Anna Łabno. Namen konference je izpostaviti izzive, s katerimi se akademska sfera sooča v dobi t. i. »kulture izključevanja«, tj. ideoloških napadov na svobodo akademske razprave in izražanja.

 

SPLETNA STRAN KONFERENCE

Cilj Collegium Intermarium je ustvariti platformo za zanesljivo akademsko razpravo in sodelovanje med znanstveniki, zlasti iz Srednje in Vzhodne Evrope. Univerza si prizadeva za vrnitev h klasični ideji univerze. Uresničevanje te ideje ovirajo agresivni ideološki napadi, ki določene ljudi in vrednostne sisteme izključujejo iz javnega prostora (vključno z univerzitetnim prostorom).

Na dogodku bodo sodelovali strokovnjaki z različnih koncev sveta. Eden od udeležencev je Sohrab Ahmari – pisatelj, avtor številnih uspešnic, publicist in urednik javnega mnenja pri časopisu New York Post. Konference se bo udeležila tudi princesa Ingrid Detter de Frankopan, vodja oddelka za mednarodno pravo na Collegium Intermarium, ki je vrsto let svetovala papežu Janezu Pavlu II. Govoril bo tudi profesor Adrian Vermule, predavatelj na Harvardu. Poljsko akademsko skupnost bodo med drugim zastopali profesorica Anna Łabno, nekdanji predsednik Sejma Dr. Józef Zych in Dr. Tymoteusz Zych – rektor kolegija.

Na dogodku bodo sodelovali tudi politiki. Med govorniki je tudi Marion Maréchal, nekdanja članica francoske narodne skupščine in ustanoviteljica akademije ISSEP. Konference se bosta udeležila tudi vladna predstavnika: Balázs Orbán, minister v uradu predsednika madžarske vlade in predsednik upravnega odbora kolegija Mathias Corvinus v Budimpešti, ter Paweł Jabłoński, namestnik ministra za pravosodje Republike Poljske. Prisoten bo tudi hrvaški poslanec Evropskega parlamenta Dr. Stjepo Bartulica in slovaška poslanka Evropskega parlamenta Anna Záborská.

Dogodek bo potekal 1. oktobra na Inštitutu za podeželsko kulturo in dediščino v Varšavi, Krakowskie Przedmieście 66, in se bo začel ob 10. uri.

Vir: Ordo iuris

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj