Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Dimitrijem Savvinom, pravoslavnim tradicionalistom, ruskim političnim beguncem in vodjo ruske organizacije AREM v Latviji. Zgodovinar z Univerze v Transbajkaliji, specializiran za cerkveno zgodovino, je avtor dveh romanov v ruščini in latvijščini. Kivvan se je rodil leta 1984 v Čiti v vzhodni Sibiriji.

Kdaj ste zapustili Rusijo in zakaj?

Rusijo sem zapustil leta 2015 in se preselil v Latvijo, tako da sem bil zunaj svoje države več kot šest let. V Rusiji so politični zaporniki, v Latviji, Litvi in Estoniji pa imamo veliko skupnost izgnancev. Represija tega neosovjetskega sistema ni organizirana iz dneva v dan, ampak je progresivna. Pred leti so bile razmere znosne, po priključitvi Krima pa so se začele zaostrovati. Leta 2015 sem imel težave s FSB (varnostna služba, naslednica KGB) in sem bil prisiljen oditi v Latvijo, kjer sem leta 2016 dobil status političnega begunca.

Ta Putinova represija je bila usmerjena proti ruskim nacionalistom in konservativcem. Ironično je, da mnogi menijo, da je Putin nacionalist, zlasti ko Rusija trpi zaradi navala množičnega priseljevanja iz srednjeazijskih držav, kot sta Tadžikistan in Uzbekistan.

Kaj bi se zgodilo z vami, če bi ostali v Rusiji?

Zapor je bila zelo realna možnost in razumeti morate, da zapori v Ruski federaciji niso takšni kot na Norveškem, Finskem ali v Španiji. Naše politične zapornike mučijo in mnoge v zaporu ubijejo. Ni tako kot v Stalinovem gulagu, vendar menim, da je to cilj sedanjega režima.

Govorite o režimu, vendar obstajajo volitve in različne politične stranke.

Različne stranke niso zagotovilo za demokracijo. V Ljudski republiki Kitajski je v parlamentu zastopanih veliko strank. V Vzhodni Evropi so v obdobju socializma, v DDR, poleg komunistične partije obstajale tudi druge stranke z oznakami, kot so nacionaldemokratska, krščansko-demokratska ali celo liberalna, vendar so vse glasovale, kot so jim rekli, in za socializem. Putinov sistem je kopija tega modela. Ruska federacija v marsičem spominja na DDR. Poskušali smo legalizirati našo politično stranko, vendar to ni bilo mogoče brez dovoljenja Kremlja. Da bi razumeli Putinov sistem, ne smete razmišljati o tisočletni ruski zgodovini, ne smete razmišljati o carjih in cerkvi, ampak morate pogledati Sovjetsko zvezo in Stalina.

Mnogi na Zahodu trdijo, da Putin predstavlja tradicionalno Rusijo.

Rusija in ruski ljudje po boljševiški revoluciji niso imeli prave nacionalne države, Putinova današnja Rusija ali Sovjetska zveza pa nimata ničesar skupnega z zgodovinsko Rusijo, delati vzporednice je tako, kot bi bila razlika med rimskim ali bizantinskim cesarstvom in Osmanskim cesarstvom.

Razumeti moramo, da v Rusiji leta 1991 ni bilo protikomunistične revolucije, zakaj? Najprej zato, ker bi to pomenilo zamenjavo vladajoče elite, v Ruski federaciji pa lahko po propadu ZSSR vidimo, da so vsi uradniki in člani komunistične partije ostali na vodilnih položajih.

To se je zgodilo v številnih vzhodnih državah, komunisti so zamenjali jopiče in v mnogih od njih ostali na oblasti.

Da, ta rak je viden v številnih vzhodnih državah. Toda v Ruski federaciji je bil ta problem še večji. Vsi komunisti in pripadniki KGB so bili zelo dobro umeščeni v sfero moči. Poleg tega vsi ljudje v sovjetskem sistemu niso mogli razumeti pomena trga, zasebne lastnine in številnih drugih stvari v zahodnem svetu. Razumeti morate, da ljudje, ki so ohranili sovjetski sistem, niso razumeli svobode govora ali svobode veroizpovedi, zato so morali, da bi ostali na oblasti, obnoviti sovjetski sistem. Zato Putinovemu režimu pravim neosovjetski sistem, saj ne gre za kontinuiteto zgodovinske Rusije, temveč za kontinuiteto Sovjetske zveze.

To je zelo pomembno. Takrat je sovjetska propaganda uporabljala veliko različnih metod. Po boljševiški revoluciji je na primer prišlo do zelo ostrega zatiranja pravoslavne cerkve, leta 1943, med drugo svetovno vojno, pa je Stalin cerkev “obnovil” in ji dovolil izvoliti patriarha in nov škofovski zbor. Propaganda je to dejstvo izkoristila za poveličevanje Stalina.

Zdaj pa se zdi, da ima pravoslavna cerkev Putinovo podporo.

Zdaj vidimo, da je v Rusiji veliko cerkva, toda ali so tam verniki? Na veliko noč, naše prvo praznovanje v pravoslavni tradiciji, gre v cerkev le 2-3 % prebivalstva. In kako je mogoče, da ima tako domnevno konservativna in krščanska država najvišji odstotek splavov. Ruska družba ni krščanska. Sovjetska elita je v višjih razredih in v obveščevalnih službah, na televiziji lahko vidite neosovjetsko propagando, ali je to krščanska država? Španija trenutno ni preveč krščanska država, vendar lahko vsako nedeljo ugotovite, da se 16 % prebivalstva redno udeležuje maše. V Rusiji jih je 2-3 % ob veliki noči, ne pa ob nedeljah.

Ali je to razlog, da so komunistični voditelji olepšani?

Olepšava komunističnih voditeljev je način legitimacije preteklosti. O ruskih cesarjih ali generalih ne boste slišali veliko, veliko pa boste slišali o Sovjetih in komunistih. Legitimacijo Ruske federacije je mogoče najti v kultu druge svetovne vojne, v sovjetski tradiciji pa v Veliki domovinski vojni. To je osrednja podlaga nove sovjetske propagande in zelo učinkovito orodje, saj se v vsaki družini najdejo dedki ali pradedki, ki so se borili v Rdeči armadi, televizija pa časti te može in ljudem sporoča, da morajo podpirati Rdečo armado. Seveda, če jo podpirate, morate podpirati tudi državo, Sovjetsko zvezo in njene voditelje, kar nas pripelje do kulta Stalina, ki je bil tisti, ki je dosegel zmago. Putinov sistem zelo učinkovito uporablja to orodje in zdaj vidimo, da se uporablja isti jezik. Prvi razlog za vojno je na primer denacifikacija.

Kje so krščanske in konservativne vrednote? Nikjer, pomemben je 9. maj, dan zmage, veterani Rdeče armade in boja proti nacistom. Zato je ukrajinski predsednik, čeprav Jud, neonacist.

Omenili ste splav, a mnogi menijo, da je Putin konservativec, ker nasprotuje lobiju LGBT.

Za kristjana je prva pravica pravica do življenja, vendar je Ruska federacija prva država na svetu po številu splavov, rodnost pa se nenehno zmanjšuje (leta 2019 se je rodilo 1 484 517 otrok, leta 2020 50 000 manj, leta 2021 pa 1 404 834). In potem so tu še ločitve, ki prav tako kažejo ogromne številke (leta 2021 je bilo registriranih 923.553 porok in 644.207 ločitev). Kje je tradicionalna družina? Poznam preveč družin, ki jih sestavljajo babica, mati in otrok, to ni preveč tradicionalno.

Putin ni ne veren ne konservativen, zanj sta religija in družina le še eno propagandno orodje. Kar je zanj resnično sveto, je dediščina Sovjetske zveze.

V bistvu gre torej za sredstvo za vzpostavitev državnega kulta, kot je bilo to storjeno v Sovjetski zvezi.

Da, in dovolite mi, da naredim primerjavo s Francovo Španijo. To je bil avtoritarni režim, vendar je bil svobodnejši in liberalnejši od nekdanjih socialističnih držav. Bilo je veliko več svobode kot v Sovjetski zvezi, ki je bila popolnoma totalitarna. In ta kult države je osnova tega avtoritarizma, ne smeš biti nevtralen in moraš podpirati državo, ne smeš biti tiho in moraš potrjevati, da si zvest velikemu vodji.

In kje je ruska identiteta?

V sodobni Rusiji lahko najdemo dve identiteti: izvirno rusko identiteto in sovjetsko identiteto. Sovjetska zveza si je prizadevala ustvariti novo identiteto človeka: homo sovieticus. In veliko ljudi se identificira s to identiteto in jih ne zanimata ruska tradicija ali zgodovina, temveč le Sovjetska zveza in druga svetovna vojna, pri čemer so na neki način še vedno sovjetski državljani.

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj