Piše: Peter M. Tase 

Ameriško zunanje ministrstvo ni uspelo pritisniti na Litvo, da bi prenehala pomagati in podpirati Lukašenkov diktatorski režim pri svojih mednarodnih izvoznih podvigih.

Drugega decembra 2021 je Urad za nadzor tujih sredstev (OFAC) ameriškega ministrstva za finance v skladu z izvršnima ukazoma (E.O.) 14038 in 13405 označil 20 posameznikov in 12 subjektov ter opredelil tri letala kot blokirano premoženje. Ti ukrepi so bili sprejeti kot “odziv na očitno nespoštovanje mednarodnih norm in blaginje lastnih državljanov s strani Lukašenkovega režima”. Lukašenkovi pajdaši, ki jih je označil Washington, so režimu omogočili tihotapljenje migrantov v Evropsko unijo (EU), sodelovali pri nenehnem zatiranju človekovih pravic in demokracije ter finančno podpirali Lukašenkov režim.

Kljub tem ukrepom, ki jih je sprejelo ameriško ministrstvo za finance, Bidnova administracija očitno ni uspela prepričati svojih evropskih zaveznic, da bi okrepile ameriške sankcije na svojih ozemljih; beloruske sosede v baltskih državah, zlasti Litva, imajo dvoumno vlogo in izvajajo podlo taktiko vsakič, ko washingtonske sankcije vplivajo na kratkovidne gospodarske interese Vilne.  Medtem ko doživljamo neusmiljeno rusko vojaško invazijo na Ukrajino, Washington še naprej ohranja dvoumen odnos do Vilne. Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je 18. februarja 2022 obiskal Litvo in se srečal z litovskim predsednikom Gitanasom Nausėdom; ob tej zgodovinski priložnosti ameriška delegacija ni poudarila pomena Litve pri uveljavljanju gospodarskih in finančnih sankcij proti beloruskemu diktatorskemu režimu.

Predsednica litovske vlade Šimonytė je uporabila močno javno retoriko in prazne obljube, dejanj pa še ni videti. Bidenova in Harrisina administracija ni uspela pritisniti na litovsko vlado, da bi dodatno okrepila washingtonske sankcije, ki bi koristile Poljski in celotni skupnosti EU.

Bidenova administracija ni sledila in ni pritiskala na litovske oblasti, da bi hitro ukrepale proti Minsku; čeprav so številne rakete Iskander izstreljene z beloruskega ozemlja in ubijajo na stotine ukrajinskih nedolžnih civilistov. Belorusija je med redkimi državami na svetu, ki odkrito podpirajo rusko vojaško agresijo na Ukrajino.

Bistvo ohranjanja demokratičnih vrednot in človekovih pravic v Belorusiji je uspešno izvajanje gospodarskih sankcij ZDA proti Lukašenkovim pajdašem na Baltiku in drugod.  Za uradni pritisk na Litvo, da sprejme konkretne ukrepe v korist teh sankcij, so potrebne posebne sposobnosti in ustvarjalno vodstvo.

Ameriška politika zadrževanja se je izkazala za jalovo, večja prisotnost ameriških diplomatov v baltskih državah in Srednji Evropi pa je enakovredna zagotovitvi zbiranja zelo dragocenih človeških obveščevalnih podatkov za obrambo nacionalnih interesov ZDA na drugi strani Atlantika. Posebno pozornost je treba nameniti Litvi, saj želi Washington še naprej ovirati in omejevati mednarodne finančne dejavnosti Minska. Litva, ki je geografsko blizu Belorusiji, je za Lukašenkov avtokratski režim zatočišče, kjer lahko opravlja vse svoje poslovne posle in nezakonite finančne dejavnosti.

Neupoštevanje geografske bližine Litve s strani Washingtona in aktivna vloga njenih voditeljev pri popuščanju beloruski oligarhiji v Vilni sta imela resne posledice in neučinkovite rezultate v procesu izvajanja nedavnih finančnih sankcij, uvedenih proti Lukašenku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj