Piše: C.R.

Pravzaprav iz San Francisca ne pričakujemo preveč dobrih novic. Navsezadnje je na zadnjih predsedniških volitvah 86 % (!) volivcev v tem mestu glasovalo za »zaspanega Joea.« Republikanci so v tem mestu v izgubljenem položaju.

Toda te dni lahko poročamo tudi o pozitivnih novicah. Tri vodilne člane mestnega šolskega sveta – podpredsednico Alison Collins, Gabrielo Lopez in Faauugo (ne gre za tipkarsko napako!) Moligo – je na predčasnih volitvah odstavilo več kot sedemdeset odstotkov državljanov. Razlog: celo zvestim privržencem Demokratske stranke, ki je v San Franciscu precej levo usmerjena, se je zdelo delovanje omenjene trojice preveč barvito.

Že leta 2019, eno leto po izvolitvi, je omenjena trojica povzročila nezadovoljstvo, ker so hoteli s srednje šole Georgea Washingtona odstraniti stensko poslikavo iz 30. let prejšnjega stoletja, češ da je rasistična in povzroča trpljenje čustev Afroameričanov in domorodcev. Slika prikazuje sužnje Georgea Washingtona na njegovi kmetiji v Mont Vernonu in mrtvega Indijanca pri njegovih nogah. Po burni razpravi so se dogovorili, da slike ne bodo odstranili, temveč jo bodo prekrili.

Hkrati je šolski svet začel iskati šole, katerih imena bi bi bila po njihovem politično nekorektna. Leta 2021 so preimenovali 44 šol, kar je več kot tretjina vseh učnih ustanov v mestu. Žrtev prebujencev je bil lastnik sužnjev George Washington, pa tudi nekdanji predsedniki Thomas Jefferson, Abraham Lincoln in Theodore Roosevelt. Namesto da bi poskrbeli za urejeno poučevanje med pandemijo, so se oblasti ukvarjale s spreminjanjem imen. Jezni starši so zato začeli zbirati podpise za odpoklic, kar se je zdaj tudi zgodilo.

Volivci azijskega porekla v San Franciscu so imeli pomembno vlogo pri odstavitvi treh funkcionarjev. Znano je, da potomci kitajskih in japonskih priseljencev dajejo poseben poudarek izobraževanju svojih potomcev. Zato so takšni otroci zbrani v prestižnih izobraževalnih ustanovah. To se ni zdelo dobro prebujenskim oblastem, zato so seveda posredovale.

Da bi povečali delež temnopoltih in latinskoameriških otrok na znani srednji šoli Lowell, je bil brez nadaljnjega spremenjen sprejemni postopek. Prej je sprejem temeljil na dobrih ocenah, kar je samo po sebi pošteno merilo. Zato je 60 % učencev azijskega porekla. Šolska uprava je načelo zaslug nadomestila z načelom naključnega izbora: zdaj se sprejem opravi z žrebom…

Jeza staršev, katerih otroci so zaradi tega prikrajšani, se je še povečala, ko so postali znani tviti omenjene Alison Collins iz leta 2016. Temnopolta Collinsova je v svojih tvitih obtoževala Azijce, da za napredovanje izkoriščajo miselnost belcev o superiornosti, a naj si o svojem statusu vzorne manjšine ne domišljajo ničesar, saj – kot se je dobesedno izrazila Collinsova – na koncu ostanejo le koristni hišni črnci belcev.

Politični opazovalci pravijo: Za demokratsko stranko so incidenti, kot je ta v San Franciscu, slaba napoved za novembrske volitve za obnovo senata in predstavniškega doma.

 

Ta članek je bil prvič objavljen v časopisu ZUR ZEIT, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj