Piše: Elmar Forster

Zakaj ste pobegnili iz Ukrajine?

Pobegnili smo, ker je od druge polovice prejšnjega tedna postalo zame in moja dva otroka življenjsko nevarno. V mojem domačem mestu je vojaško letališče. Vojaki so bili več let premeščani prek njega. Letališče je od našega doma oddaljeno le nekaj kilometrov. V četrtek zjutraj ga je uničilo nekaj vodenih raket. Ob udarcu raket se je zatresla zemlja. Rakete smo doživeli, kot da bi padle neposredno na naš vrt pred hišo. Istočasno so na meje našega mesta prispele beloruske enote s tanki.

Zakaj ste pobegnili v Avstrijo?

V Avstrijo smo pobegnili, ker tu živijo sorodniki in ker smo tu varni in preskrbljeni. Vendar odločitev ni bila lahka.

Kako ste doživeli pobeg ? Kdaj ste se odločili za beg?

Pobeg je bil zelo težak. Sorodnik nas je z avtom pripeljal čim bližje poljski meji. Vendar so ga ukrajinski policisti že pred mejo vrnili, saj moški, ki so primerni za služenje vojaškega roka, ne smejo zapustiti države. Tako so nas “zapustili” in morali smo prehoditi dolgo pot, verjetno okoli 30 kilometrov. Na poti smo bili dva dni in seveda smo se morali znebiti vse prtljage. Na poti smo srečali veliko žensk, nekatere so bile zelo izčrpane, nekatere so se zgrudile, ker so morale nositi majhne otroke, nekatere celo v plenicah. Pomagali smo jim, kolikor smo lahko. Med pohodom nismo imeli ničesar za piti. Zato smo bili veseli, ko smo končno brez težav prečkali poljsko mejo, kjer so nas takoj toplo sprejeli in nam nudili najboljšo prvo pomoč. Hvala našim krščanskim poljskim prijateljem in sosedom!

Vlada Zelenskega je razdelila orožje med civilno prebivalstvo … Ali je bilo to dejanje koristno ali celo nevarno za notranjo varnost?

Razdelitev orožja med civilno prebivalstvo je bila pravilna in zelo učinkovita. Obramba Kijeva in drugih mest bi brez tega ukrepa že zdavnaj propadla. Putin si je zamislil bliskoviti napad – popolna napaka! V svojem govoru 21. februarja je užalil in izzval vsakega Ukrajinca. Zdaj dobiva odgovor. Ukrajina ne bo osvojena na ta način. Notranjo varnost je uničil napad ruske elite. Ukrajina se je zaradi tega znašla v kaši. Vendar Rusom ni uspelo, da bi iz bratskih narodov Ukrajincev in Rusov naredili sovražnike. V vsakem primeru je samoobramba vedno legitimna!

Na Zahod počasi prihajajo poročila, da ukrajinsko krizo zlorabljajo tudi arabski in afriški migranti, »zastojnkarji«….

Grozljive zgodbe o obnašanju nekaterih muslimanskih beguncev so žal resnica. To sem izkusil tudi sama: na naši poti smo srečali večje skupine sirskih, magrebijskih in afriških mladih moških. Po letu 2015 so jih sprejeli v Ukrajino, dobili so štipendije za univerze v Kijevu, Harkovu in Lvovu, Ukrajina pa je zanje dolga leta skrbela.

Na našem begu smo srečali skupino takšnih moških. Obrekovali so nas kot “neverne kurbe, nečista bitja in drhal, ki jo je preklel Alah” … Nato so se nam pri tem postavili na pot. Ker nismo bili navdušeni, so si nekateri od njih razgrnili hlače in izjavili, da nas želijo posiliti. Ženske smo se povezale med seboj, tako da ni bilo mogoče nobene izvleči in ločiti. Bila sem na smrt prestrašena, otroci so kričali, vendar nam je, hvala Bogu, napadalce uspelo odvrniti.

Hvaležni smo, da so nas v Avstriji toplo sprejeli. Zagotovo se bomo trudili, kjer bomo lahko. Natalia

Prisrčno pozdravljam vse bralce “Unser Mitteleuropa”…

Vir: Intervju je opravil madžarski dopisnik Unser Mitteleuropa Elmar Forster

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj