Piše: Bogdan Sajovic

Najnovejši trend ameriške levice so zahteve, da naj se korenito zmanjšajo proračunski prihodki, število ter tudi pristojnosti policije v ameriških mestih. Nekateri najbolj radikalni celo propagirajo popolno odpravo policije, ker je »protinarodna« in »rasistična«, čeprav so po velikih mestih beli policisti že zdavnaj v manjšini.

Vzporedno poteka tudi močna kampanja, po kateri naj bi se zasebnikom tudi čimbolj onemogočilo, če ne kar zakonsko preprečilo, dostop do osebnega orožja. Posledice takšne politike so že vidne, v mnogih mestih, kjer so zmanjšali sredstva za policijo, je kriminal in nasilje vseh vrst v strmem porastu. Praviloma gre za mesta, kjer mestno hišo obvladuje demokratska stranka, prav tako pa so to tudi mesta, kjer so mestne oblasti z mestnimi odloki zelo omejile pravico posameznikov do posedovanja orožja. Kriminal je v teh mestih porastu, saj navadni državljani ostajajo vse bolj brez obrambe pred nasilnim kriminalci, ki so vse bolj »pogumni«.

Kaviar socialističnih elit takšne razmere ne skrbijo preveč, praviloma živijo v ločenih četrtih, ki jih varujejo oboroženi zasebni varnostniki in podobno je demokratskimi politiki, ki so med najbolj glasnimi v zahtevah po odvzemanju sredstev policiji. Med takšne spada tudi poslanka iz Missourija Cori Bush, ki zastopa prvo kongresno okrožje, ki obsega mesto St. Louis. Bushova želi, da se odvzamejo finančna sredstva policiji in jih preusmerijo k socialnim delavcem, ki bodo z mediacijam in svetovanjem ustvarili nekonfliktno progresivno družbo. V kar sicer osebno očitno ne verjame, saj se je obdala z zasebnimi oboroženimi varnostniki. Bushova se brani, češ, da njena varnost pomembna, saj se »bojuje za dobro ljudi«. Medtem pa ljudje, za katerih dobro se menda bori, vse bolj trpijo zaradi nasilja kriminalcev.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj