Piše: C.R.

“Migracije kot orožje” – vsaj tako EU vidi trenutni konflikt in kaznuje Lukašenka ter letalske družbe zaradi namernih provokacij na meji. To je že peti sveženj sankcij proti Belorusiji. Tokrat Bruselj obtožuje predsednika Aleksandra Lukašenka, da je begunce iz kriznih regij organizirano pripeljal na zunanjo mejo EU. Poleg tega so bili uvedeni kazenski ukrepi proti letalskim družbam, ki naj bi nezakonite migrante prepeljale v Belorusijo.

Prizadeti naj bi bili vsi letalski prevozniki, ki v Belorusijo vozijo priseljence za nadaljnje tihotapljenje v EU. Razpravlja se celo o odvzemu pravic do preletov ali dovoljenj za pristajanje na evropskem območju, je pojasnil vršilec dolžnosti nemškega zunanjega ministra Heiko Maas: “Do konca spirale sankcij je še daleč.

Poleg tega se je Maas jasno izrekel proti sprejemanju migrantov, ki so obtičali v Belorusiji, v Nemčijo. “Zavzemam se za to, da bi se ljudje, ki so tam, vrnili v svoje matične države,” je dejal poslanec SPD. Dejal je, da gre za nehuman sistem, ki begunce uporablja kot orodje za pritisk na Evropsko unijo.

Po poročanju tiska so bili prvi Iračani s prvim posebnim letom iz Belorusije že prepeljani nazaj v domovino. Na beloruski meji je med več tisoč ljudmi obtičalo približno 750 Iračanov. Poroča se, da se je začelo odstranjevanje teh ljudi od meje.

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu ZURZEIT, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj