Piše: C.R.

Če parafraziram ravnatelja Seymourja Skinnerja iz Simpsonovih: “Willi, učenci so preobremenjeni, odstranite barvne krede iz učilnic!” EU zdaj iz studiev za tetoviranje odstranjuje barvno črnilo za tetoviranje – morda zato, da ne bi preveč vznemirjali državljanov?

Ker sestavine barvnih črnil za tetoviranje, ki so pogosto na trgu že desetletja, “niso bile ustrezno testirane”, EU od danes prepoveduje (skoraj) vse barvne tetovaže. Evropska agencija za kemikalije (ECHA) trdi, da lahko sestavine, pigmenti in veziva, ki jih vsebujejo skoraj vse barve, povzročajo alergijske reakcije, so rakotvorni ali celo povzročajo “genetske strukturne spremembe”, ki lahko povzročijo tumorje, in prepoveduje štiri tisoč snovi, tj. dve tretjini vseh barv.

“Tetovaže morajo postati bolj monotone” je nekoliko sarkastičen naslov časopisa Kurier.

Morda se politiki EU res bojijo, da bi lahko pisane tetovaže vizualno preobremenile državljane in jih pripeljale do uporništva, kot se boji rektor Skinner?

Tako morajo zdaj lokalni studii za tetovaže, ki so zaradi ukrepov Corone že tako ali tako pod velikim pritiskom, razpolagati z zalogami barvnih črnil in se bojijo za svoj obstoj. Umetniki tetoviranja se bojijo, da bodo stranke odšle v nehigienične studie v ozadju ali odšle v tujino, da bi si tam naredile svoje barvite “tatuje”.

Le studii za tetovaže proizvajalca flomastrov Edding, ki uporablja lastna črnila, skladna z uredbo REACH, so v vzponu. Vendar svojih barv ne daje drugim tetovatorskim delavnicam, temveč jih uporablja le v svojih razkošno opremljenih studiih.

Vir: Transdanubier

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj