Piše: C.R.

Resnično presenetljiv preobrat v tretjem sojenju Cum-Ex (dosjeji CumEx so preiskava o shemi davčnih goljufij, odkritih v letu 2017) v Bonnu je prineslo pričanje obtoženca, ki je priznal napake in “miselnost sledilca”.

Tako se prvič zdi, da je obrambna linija lastnikov Warburga oslabljena. Za kanclerja SPD Olafa Scholza, ki je bil takrat v tej aferi “ekipni igralec”, se obetajo mračni obeti.

Obtoženec je priznal po “sodnikovem nasvetu«

Trinajsti dan tretjega sojenja Cum-Ex je po obsežnem “kopanju” sodnika končno izbruhnila bomba. Nekdanji izvršni direktor Warburg-Invest, hčerinske družbe banke Warburg, je presenetljivo priznal, da je sodeloval pri poslih cum-ex. Obtoženec je po nujnem nasvetu sodnika, ki ga je večkrat opomnil, naj končno pove resnico za svoje dobro, končno priznal. Očitno je ravnal v nasprotju z nasveti svojih štirih odvetnikov.

“Dolga leta je prikrival dogodke, da bi upravičil svoja dejanja pred sabo, drugimi in pravosodnim sistemom,” je dejal obtoženi menedžer. “To je bilo narobe, zaradi skrbi za svojo kariero si je zatiskal oči in pustil ob strani svoje pomisleke glede poslov,” je dejal.

“Globoko obžaluje, da je s tem ustvaril bistven pogoj za izvedbo tukaj obravnavanih transakcij in s tem povzročil ogromno davčno škodo,” je sklenil.

Obrambna strategija niha

Vsi obtoženi v zadevi Warburg so doslej zvesto sodelovali. V prvem sojenju nekdanjemu bankirju Warburga se je obramba še vedno odločala za soočenje. Zaradi izjav, ki jih je zdaj podal obtoženec, se je obrambna linija prvič razblinila.

To spektakularno pričanje, ki je v nasprotju z doslej železno obrambno linijo, bi lahko imelo daljnosežne posledice, tudi za kanclerja Olafa Scholza. Eden od obtožencev, Paul Mora, je zaradi takšnih transakcij Cum-Ex mednarodno iskan.

Domnevna škoda za državno blagajno in s tem za državo znaša več kot 100 milijonov evrov.

Med njimi so bila tudi sredstva, uporabljena za posle cum-ex v obdobju do leta 2010. Z njimi so bančniki, odvetniki in nešteto finančnih institucij trgovali z delnicami več let pred in po plačilnem datumu za dividende.

S tem so dobili povrnjen prej neplačan davek na kapitalske dobičke in tako državno blagajno ogoljufali za približno več kot deset milijard evrov.

Zvezno vrhovno sodišče (BGH) je poleti 2021 razsodilo, da so ti tako imenovani posli Cum-Ex kaznivi za davčno utajo.

Samo z obema skladoma v tem postopku naj bi bila država takrat oškodovana za več kot 100 milijonov evrov.

Scholz bo kmalu obsojen kot “lažnivec”?

Potem ko je bil postopek proti sedanjemu kanclerju Olafu Scholzu zaradi njegove vpletenosti v ta škandal “pravočasno” pred volitvami v Bundestag ustavljen, zdaj grozi, da se bo v tej zadevi ponovno pojavila zlonamernost.

Pred tem je hamburško tožilstvo po več kot letu in pol opravilo predhodno preiskavo zaradi suma poneverbe proti sedanjemu kanclerju Olafu Scholzu.

Razlog je bil med drugim devet kazenskih ovadb, ki so jih vložili državljani zaradi Scholzove vloge v škandalu Cum-Ex v Hamburgu. Scholz je bil prvi župan Hamburga med letoma 2011 in 2018.

Zaradi priznanja obtoženca se postavlja vprašanje, ali bo Nemčija kmalu imela kanclerja, ki je odpustil davčne dolgove kriminalne organizacije?

Ne le državljani te države, tudi preiskovalni novinar Oliver Schröm je v svojem tvitu (ki smo ga priložili) postavil to legitimno vprašanje. Schröm je v zadnjih osmih letih pomagal razkriti škandal Cum-Ex.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj