Piše: Judi Tamara (Bruselj)

Madžarska in poljska pravna država sta bili predmet ene od prvih sej Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) po vrnitvi s poletnih počitnic. Poslanci Evropskega parlamenta so se v sredo ponovno sestali, da bi preučili najnovejša poročila Evropske komisije o pravni državi in stanju postopkov iz člena 7.

Več levičarskih poslancev se je na zasedanju pritožilo, da slovensko predsedstvo EU tega vprašanja ni komentiralo.

Spomnimo, da se predstavniki nemškega predsedstva EU sploh niso udeležili zaslišanj Odbora LIBE o členu 7, kar kaže na to, da je zdaj žogica na strani držav članic.

Tudi Skupina socialdemokratov v Evropskem parlamentu je na Twitterju postavila vprašanja o odsotnosti Slovencev. Zapisali so, da je predsedstvo EU dolžno nadaljevati postopke proti Madžarski in Poljski v zvezi s pravno državo. Slovenski premier Janez Janša je nato na svoji strani na družbenih omrežjih poslal sporočilo socialističnim evropskim poslancem:

“Slovensko predsedstvo EU se bori za svobodno in celovito Evropo, vi pa jo poskušate uničiti. Res sramota!”

V sredo je predsednik vlade sprejel voditelje več držav EU in tretjih držav na strateškem forumu na Bledu, ravno v času obravnave v Evropskem parlamentu. Dogodka se je udeležil tudi Viktor Orbán.

Spomnimo, da je to že večni spopad med Janšo in parlamentarnim odborom Levice v kratkem času. Letos spomladi je LIBE organiziral razpravo o svobodi tiska v Sloveniji, na kateri je sodeloval tudi Janša. Videoposnetek, ki ga je zahteval predsednik vlade, zaradi protokola ni bil predvajan, nato pa je predsednik vlade zapustil spletno sejo. Kasneje je na Twitterju zapisal, da je obžalovanja vredno, da komisija preiskuje svobodo tiska, medtem ko cenzurira videoposnetek, ki prikazuje njene težave in grozodejstva nad novinarji.

Vir: Magyar Nemzet

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj