Piše: Álvaro Peñas

Joachim Paul je od leta 2016 poslanec v deželi Porenje-Pfalz in predstavnik za izobraževanje in digitalizacijo. Od leta 2019 do 2022 je bil član zveznega izvršnega odbora AfD. Že vrsto let podpira nemške manjšine v Srednji in Vzhodni Evropi ter redno piše za revijo Freilich (Avstrija) in tednik Junge Freiheit (Berlin). Pred kratkim je dal naslednji intervju.

Zakaj bi moral nemški konservativec voliti AfD?

AfD je edina stranka, ki se politično bori proti množičnemu priseljevanju v Nemčijo in je prva izbira vseh, ki se v lastni državi počutijo kot tujci. Naša mesta se radikalno spreminjajo v smeri kaosa, multikulturalizma in nasilja nad avtohtonimi Nemci. Vse druge stranke ne želijo spremeniti Merklove politike odprtih meja. Vsak mesec v Nemčijo prispe več migrantov, kot je prebivalcev velikega mesta, kar povzroča resne napetosti.

Vendar to ni edini razlog, zakaj vse več konservativcev voli AfD. Tako imenovane “krščanskodemokratske” stranke nimajo težav z idejami radikalne levičarske stranke Zelenih, ki v sebi skriva zelo ekstremistične elemente. Ne uspejo se zoperstaviti progresivni ideologiji spola. Dejansko CDU (Krščansko-demokratska unija Nemčije) in CSU (Krščansko-socialna unija na Bavarskem) zelo dobro sodelujeta pri oblikovanju vlad v zveznih deželah z Zelenimi in ne bi imeli težav s tem tudi na zvezni ravni.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah je AfD z 20 % glasov druga največja politična sila v Nemčiji in prehiteva socialdemokrate (SPD). Zakaj ta rast?

Načeloma je rast AfD posledica več dejavnikov, ki so se razvili hkrati. Po eni strani je množično priseljevanje iz meseca v mesec hujše in ljudje so vse bolj naveličani te politike. Mnogi prihajajo k nam, ker zdaj vidijo, da je bilo odpiranje meja leta 2015 velika napaka in želijo, da se to takoj spremeni. Po drugi strani pa želijo Zeleni v vladi preoblikovati nemško gospodarsko življenje in želijo navadne ljudi prisiliti, da zamenjajo svoje ogrevalne sisteme, kar pomeni velike stroške za davkoplačevalce. Sotočje teh dveh dejavnikov je spodbudilo podporo AfD.

Na volitvah v Spodnji Saški je AfD presegla 10-odstotno mejo. Ali ta rezultat kaže, da AfD ni pomembna stranka le v vzhodni Nemčiji?

Da, v tej smeri je prišlo do premika. Zaradi radikalne in dogmatične politike Zelenih veliko zahodnih Nemcev podpira AfD, saj se bojijo, da se bo njihov življenjski standard poslabšal. Mnogi menijo, da bo ta preobrazba, socialistična preobrazba nemškega gospodarskega življenja, škodovala industriji in vodila v deindustrializacijo.

Ali veste, od kod prihajajo ti novi volivci, katere stranke so prej volili?

Novi volivci AfD prihajajo iz skoraj vseh strank, zlasti iz SPD, CDU in FVP (napredna ljudska stranka), mnogi med njimi pa so tudi novi volivci.

Kakšno je vaše stališče do ruske invazije v Ukrajino? Nekateri mediji so AfD označili za “stranko Kremlja”…

V resnici nismo kremeljska stranka, smo stranka, za katero so na prvem mestu Nemci. Za AfD je vprašanje, ali ta vojna škoduje nemškim interesom ali ne. Menimo, da škoduje in zato si želimo čimprejšnje mirne rešitve. Poleg tega so naše oborožene sile preprosto v obžalovanja vrednem stanju. Seveda obsojamo Rusijo zaradi napada na Ukrajino, vendar si želimo predvsem mir, saj je to v interesu Nemčije.

V Nemčiji obstaja nekakšen sanitarni kordon drugih strank proti AfD. Vendar pa dogajanje na Švedskem, v Italiji in na Finskem kaže na jasno spremembo trenda v Evropi. Ali menite, da je mogoče, da se bo ta sanitarni kordon v Nemčiji končal?

Da, mislim. Dejstvo je, da je sedanji vodja CDU Friedrich Merz CDU prepovedal kakršno koli sodelovanje z AfD, vendar menim, da na položaju ne bo ostal predolgo in da bi lahko kateri od njegovih naslednikov v prihodnjih letih razmislil o sodelovanju z AfD. CDU še ni rekla zadnje besede.

Glede dogajanja v Evropi menim, da morajo vse nacionalne konservativne stranke bolj sodelovati, da bi bile prisotne v svojih nacionalnih vladah in da bi vzpostavile učinkovito politiko proti množičnemu priseljevanju. Ni dovolj, da zapremo in zaščitimo meje, ampak je treba vzpostaviti vseevropsko politiko ponovnega priseljevanja. Razmere se ne bodo spremenile samo z zapiranjem meja. Vse tiste, ki se ne prilagodijo naši kulturi in načinu življenja, je treba vrniti v njihove matične države. To je nujna naloga.

V zadnjih letih je AfD od vseh strank najbolj trpela zaradi nasilja skrajne levice. Se je stanje izboljšalo?

Žal ne. Razmere se sploh niso spremenile in še naprej smo deležni številnih oblik nasilja, ne le nad vodstvom, temveč tudi nad navadnimi člani stranke. To nasilje je dobro vodeno s strani skrajne levice in dobro financirano z denarjem zvezne in nemške vlade ter levičarskih nevladnih organizacij in organizacij, ki neposredno financirajo nasilne organizacije.

Kaj pa pravosodje? Kako nemški pravosodni sistem obravnava nasilne aktiviste?

Naš pravosodni sistem je zelo počasen in toleranten do levičarskih skrajnežev. Če upoštevamo resnost njihovih kaznivih dejanj, so kazni skoraj smešne. Na primer, kazni za poskus umora ali za hendikepiranje člana AfD ne presegajo petih let zapora. To ustvarja občutek nekaznovanosti in ne omogoča prenehanja nasilja.

Vir: https://europeanconservative.com/articles/interviews/interview-with-joachim-paul/