Piše: Álvaro Peñas

Madžarska ministrica za pravosodje in evropske zadeve Judit Varga je bila prejšnji ponedeljek na uradnem obisku v Madridu, kjer se je srečala z državnim sekretarjem za pravosodje Pablom Zapaterom in državnim sekretarjem za Evropsko unijo Juanom Gonzálezom-Barbo. Popoldne je imel predavanje na univerzi San Pablo CEU in se srečal celo s predsednikom podjetja VOX Santiagom Abascalom. Kljub natrpanemu urniku je ministrica organizirala srečanje z različnimi mediji, na katerem sem bil prisoten tudi jaz. “Moja naloga je zagotoviti jasne informacije o našem stališču,” je začel minister, “ki ne bo vedno večinsko mnenje v Evropi, vendar je legitimno.”

Prva tema srečanja so bile razmere na poljsko-beloruski meji. Ministrica je izrazila podporo svoje države Poljski, Litvi, baltskim državam in vsem državam, ki morajo nujno zaščititi svoje meje, ter spomnila, da se je Madžarska leta 2015 soočila z enakimi razmerami: “Takrat smo rekli, da moramo imeti fizično varovanje schengenske meje, in izkazalo se je, da je bilo učinkovito, saj smo popolnoma ustavili nezakonito priseljevanje. Takrat je to veljalo za ‘hudičevo dejanje’ in začel se je postopek sankcij, ki traja še danes, vendar vidimo, da vse več držav EU uporablja enako rešitev.” Varga meni, da bi morala EU reševati migracijske krize v državah izvora in ne bi smela problemov prenašati v Evropo.

Trenutna kriza v Belorusiji je tudi ponovno pokazala dvojna merila EU v zvezi z Madžarsko. Januarja letos je evropska mejna agencija Frontex zapustila Madžarsko, ker so migrante vračali v Srbijo, državo, ki jo Bruselj šteje za “nevarno”. Vendar je EU sama sprejela vračanje v Belorusijo. “Živimo v svetu dvojnih meril v zvezi z Madžarsko in čas je, da ustavimo vse te postopke sankcij za izvajanje iste politike, ki se izvaja danes. Madžarska je za gradnjo zidu porabila 1,3 milijarde evrov iz svojega proračuna, EU pa je dala le 20 milijonov evrov, ker ne daje denarja za zidove.” Vendar pa so zidovi ob neučinkoviti azilni politiki EU edini način za zajezitev nezakonitega priseljevanja: “Videli smo, da imajo v zahodnoevropskih državah, kot sta Francija ali Belgija, problem sekundarnih migracij, tj. ljudje, katerih prošnje za azil so bile zavrnjene in se morajo vrniti v svojo državo, tega ne storijo; le 29 % vrnitev je učinkovitih, 71 % jih ostane. Z zidovi, tranzitnimi območji in vračanjem čez mejo Evropo varujemo pred temi sekundarnimi migracijami.

Po ministrovem mnenju “realnost trka na vrata” in ta kriza je dokazala, da je imela Madžarska prav: “Ključno je, da ne pošiljamo vabil, da ne ustvarjamo učinka privabljanja. Vsak mehanizem kvot ali delitve je za nas ničen. Če obstaja mehanizem, to pomeni, da je prostor, da obstaja pripravljenost. V novem paktu o migracijah temu pravijo ‘pomoč pri vračanju’, vendar v praksi migrantom ne moreš zagotoviti mehanizmov vračanja, potem pa ostanejo v Evropi in to je enako kot kvota. Na kratko: financirajte zidove, ukrepe v tujini, zaščito meja in ničelne kvote.”

Glede pravne države in groženj Komisije Madžarski zaradi njenega novega zakona o varstvu otrok je bil minister jasen: “Gre za zakon, ki zagovarja pravico staršev, da določijo izobraževanje svojih otrok. Naše otroke želimo zaščititi pred lobističnimi skupinami LGTBQ. To ni zakon, ki bi bil uperjen proti čemur koli ali komur koli, ampak zakon za zaščito družin in otrok, suvereno pravico, ki ni bila predana EU, ki ne more določati, kako naj madžarski starši izobražujejo svoje otroke. Vendar je to postalo del razprave o “pravni državi” in zdaj na Madžarskem zaradi tega zakona nimamo “pravne države”. To ni nič drugega kot orodje progresivno usmerjene ideološke večine, ki žal prevladuje v Evropi, za izvajanje pritiska na države, ki nočejo sprejeti njihovih vsiljenih ukrepov.”

V tem smislu so eno od orodij proti Madžarski nevladne organizacije, povezane z Odprto družbo Georgea Sorosa. Madžarska vlada je poskušala od teh nevladnih organizacij zahtevati preglednost, da bi vedela, koliko denarja so prejele v obliki donacij iz tujine, vendar je ta zakon naletel na močno nasprotovanje Bruslja in nekaterih nevladnih organizacij, bil izpodbijan na sodišču in Madžarska je zadevo izgubila. “Trenutno morajo elektronsko registrirati svoje prihodke le, če ti presegajo 30.000 evrov. V EU je veliko nevladnih organizacij, ki imajo veliko finančnih sredstev, s katerimi lahko vplivajo na javno mnenje, in prav zaradi te zmožnosti je ta preglednost nujna. Na Madžarskem je 60.000 nevladnih organizacij, vendar jih je le ducat vključenih v to mrežo in le te so nasprotovale zakonu. To je tudi pomemben signal, da imajo v Komisiji zelo dobro mrežo, kar lahko vidimo v poročilu o pravni državi. Iz tega kroga izhaja 23 nevladnih organizacij, ki so viri za to poročilo, v njem pa je 60 sklicevanj na njihove ugotovitve. Komisija je njihova poročila preprosto prepisala in prilepila brez kakršne koli dodatne analize. To ni pojav, ki bi bil značilen samo za Madžarsko, ampak zadeva tudi druge konservativne vlade, zato je verodostojnost Komisije ogrožena.”

Vsi ti ideološki napadi na madžarsko vlado pa so v nasprotju z nespornim dejstvom, da je Madžarska gospodarsko uspešna, saj je rast BDP 6,8-odstotna, brezposelnost manjša od 4 %, gospodarstvo pa je v nasprotju s Španijo v službi madžarskega ljudstva. “Iz finančne krize smo izšli brez kredita Mednarodnega denarnega sklada, zato smo se lahko razvijali na svoj način. Biti moramo na strani ljudi in ne na strani bank. Na Madžarskem je cena plina, elektrike in vode fiksna, da bi se izognili nestanovitnosti v gospodinjstvih. Proti liberalizaciji teh trgov smo se borili proti toku, saj je bila zelo napredna. Zdaj imamo najnižje cene v EU.”

Soočenje z Brusljem tudi ni omajalo evropske naravnanosti madžarske vlade, ki ne razmišlja o možnosti “Huxita”, izstopa iz EU: “Nikakor ne. To je zapisano v naši ustavi in vedno smo bili del Evrope. Ponosni smo, da smo Evropo branili s svojo krvjo in močjo ter jo zvesto branili pred Otomanskim cesarstvom. Napadli so nas in smo jih izgnali. Po padcu komunizma smo se lahko tej skupnosti pridružili zakonito. Prihajamo iz Srednje Evrope in naša miselnost je evropska. Sem Evropejec, ker sem Madžar, če ne bi bil Madžar, ne bi mogel biti Evropejec.”

Morda bi kdo pomislil, da je v resnici celoten problem Madžarske v tem, da ponuja “alternativo” naprednemu liberalnemu mainstreamu. “Dokazali smo, da v praksi, v resnici, lahko obstaja alternativa liberalnim politikam, da lahko obstaja konservativna demokracija, ki temelji na krščanski svobodi, spoštuje vsakogar in je gospodarsko uspešna. Dokazali smo, da obstaja proevropska, konservativna alternativa liberalnim politikam. In mislim, da je naša nevarnost v tem, da smo lahko zgled drugim in da smo lahko nalezljivi. Evropska ljudska stranka je v nenehnem izzivu, ker je v krizi vodenja, v Španiji se enako dogaja PP, enako se dogaja v Nemčiji ali Franciji. Ker so konservativna in krščanska stranka, niso zvesti svojim načelom, vendar so njihovi volivci še vedno tu, niso izginili in zahtevajo pravo politično zastopstvo. Ljudska stranka je zanje postala preveč liberalna. Obstaja velika potreba po resnični platformi ali zavezništvu konservativnih strank in to se bo zgodilo.”

Vir: El Correo de España

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj