Piše: Álvaro Peñas

“Branilci Mariupola so kljub vsem težavam izpolnili ukaz, 82 dni odvračali pozornost premočnih sovražnikovih sil in omogočili ukrajinski vojski, da se pregrupira, usposobi več osebja in prejme veliko število orožja iz partnerskih držav. Nobeno orožje ne bo delovalo brez strokovno usposobljenega vojaškega osebja, zato je to najdragocenejši element vojske. Da bi rešili življenja, celoten mariupolski garnizon izvaja odločitev, ki jo je odobrilo vrhovno vojaško poveljstvo, in pričakuje podporo ukrajinskega ljudstva.” S tem sporočilom je podpolkovnik polka Azov Denys Prokopenko v ponedeljek napovedal dogovor o prekinitvi ognja z ruskimi enotami in odprtje humanitarnega koridorja za “evakuacijo” ranjencev, spopadi v jeklarni so se končali.

Prokopenkovo sporočilo je bilo odgovor na pooblastilo ukrajinske vojske, da je po izpolnitvi naloge, da čim dlje zadrži ruske enote, “ukazala poveljnikom enot, ki so nameščene v Azovstali, da rešijo življenja osebja”. Ukaz je prišel na isti dan, ko je ukrajinska vojska v svoji ofenzivi severno od Harkova dosegla rusko mejo. Vojaki 227. bataljona 127. brigade teritorialne obrambe so namestili steber, ki označuje ukrajinsko mejo 40 kilometrov od največjega mesta na vzhodu Ukrajine, kar je bil uspeh kljub ruskemu odporu, ki za razliko od prejšnjih umikov v Kijevu, Černigovu in Sumiju poskuša braniti mejo, da bi preprečil ukrajinskemu topništvu napad na Belgorod in njegove oskrbovalne linije. Padec Azovstala, ki je bil glede na nezmožnost osvoboditve obkoljenih območij več kot pričakovan, prihaja v ugodnem trenutku za ukrajinske sile zaradi ofenzive v Harkovu, počasnega napredovanja sovražnika v Donbasu in uničenja mostu čez reko Siverskiy prejšnji teden, ki je skoraj uničil 74. motorizirano pehotno brigado. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zvečer omenil tudi junake iz Azovstala: “Upamo, da bomo lahko rešili življenja naših fantov. Med njimi so hudo ranjeni. So deležni oskrbe. Ukrajina potrebuje žive ukrajinske junake.”

Podobno je bila to tudi že dolgo zapoznela in prepotrebna zmaga za Moskvo, ki je poleg zgoraj omenjenih neuspehov izgubila približno petdeset polkovnikov, deset generalov in ladjo Movska, zastavno ladjo črnomorske flote. Morala v tako imenovani osvobodilni vojni ne more biti previsoka. Celo na ruski državni televiziji, kjer se sporočila Kremlja ponavljajo ad nauseam, so se prikradle kritike o poteku vojne. V neki razpravi je vojaški analitik in upokojeni polkovnik Mihail Hodarenok na presenečenje drugih gostov v oddaji dejal, da se bo »naš položaj očitno še poslabšal … smo v popolni geopolitični izolaciji in ves svet je proti nam, tudi če tega nočemo priznati … Razmere niso normalne.«

Po odprtju humanitarnega koridorja so v ponedeljek 53 hudo ranjenih vojakov evakuirali v bolnišnico v Novoazovsku, ruskem ukrajinskem mestu 32 kilometrov vzhodno od Mariupola, kjer so jih oskrbeli, 211 drugih pa so odpeljali v Olenivko, območje pod separatističnim nadzorom, kjer bodo po navedbah ukrajinskih virov čakali na izmenjavo ujetnikov. Branilci Azovstala, več kot 600 mož, so ostali v trdnjavi. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je na svojem kanalu Telegram sporočilo: “Kar zadeva branilce, ki so ostali na ozemlju Azovstala, naša država izvaja vse potrebne reševalne ukrepe. Branilci Mariupola so v celoti izpolnili vse naloge, ki jih je določilo poveljstvo. Na žalost Ukrajina danes ne more odblokirati Azovstala z vojaškimi sredstvi.” V torek zjutraj se je garnizija predala ruskim silam, njena usoda se zdi negotova. Čeprav po nekaterih virih častniki še vedno ostajajo v trdnjavi.

Na tiskovni konferenci v Azovstalu 10. maja je obveščevalni častnik Azova Ilija Samojlenko o morebitni predaji povedal naslednje: “Lahko položimo orožje in se predamo. Toda vsi vemo, da azovski polk nima nobenih možnosti za preživetje, če nas bodo zajeli. Predaja je nesprejemljiva, saj sovražniku ne moremo dati tega zadovoljstva … za vojake polka Azov ujetništvo pomeni gotovo smrt.” Samojlenkove besede se glede na ruske namene ne zdijo pretirane. Prav na dan predaje je Vjačeslav Volodin, predsednik dume, ruskega parlamenta, razpravljal o osnutku resolucije o “preprečevanju izmenjave nacističnih zločincev” in naročil Odboru za obrambo, naj izda odredbo za njeno preprečitev. Poleg tega bo 26. maja rusko vrhovno sodišče preučilo priznanje “ukrajinskega nacionalističnega paravojaškega združenja Azov (druga uporabljena imena: bataljon Azov, polk Azov) za teroristično organizacijo”. Z drugimi besedami, vojaki Azova ne bi veljali za vojne ujetnike, temveč za “nacistične teroriste”. Dejstvo, da so med branilci Azovstala tudi Judje, v ničemer ne spremeni ruske pripovedi, ki je kopija sovjetske pripovedi stalinizma: vsi sovražniki ZSSR so nacisti in fašisti.

Heroji Azovstala so 82 dni branili ogromno tovarno pred ogromno premočjo v vojni, zelo podobni vojni, ki so jo vodili v znameniti tovarni Rdeči oktober pri Stalingradu, Rattenkriegu, “podganje vojni”, s katero so Nemci opredelili krutost boja proti sovjetskim branilcem. Njihov odpor Rusom ni prizadejal le hudih žrtev, temveč je številne sovražnikove sile zadržal v Mariupolu in jih ni bilo mogoče napotiti drugam. Civilisti, ki naj bi bili po kremeljski propagandi živi ščiti, so bili v mnogih primerih njihove lastne družine, saj je bilo veliko branilcev Azovstala iz Mariupola in so jih na koncu evakuirali na ukrajinsko ozemlje. Ne glede na to, kako gledate na to, je bil njihov boj junaški, vendar je še vedno veliko tistih, ki to junaštvo zanikajo zaradi ideološkega fanatizma ali, še huje, zaradi čistega relativizma. Najhujša bolezen zahodnega sveta je moralni relativizem, ki nam preprečuje, da bi razlikovali celo barvo sten, in ki je postal zatočišče bedakov. Senator Giovanbattista Fazzolari iz organizacije Fratelli d’Italia je napisal članek o junaštvu v Mariupolu, na svojem Twitterju pa je objavil natančen citat Ernsta Jüngerja, ki se nanaša na ukrajinski boj v tem mestu: “Tisto, česar ne odpuščam v svojem času, ni biti strahopetec, ampak vsak dan ustvarjati alibi za lastno strahopetnost z obrekovanjem junakov”.

 

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj