Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Giovanbattisto Fazzolarijem, senatorjem Italijanske republike in odgovornim za politični program stranke Fratelli d’Italia.

Rad bi vas vprašal o rezultatih dveh volitev, o veliki zmagi Viktorja Orbána na Madžarskem in o drugem krogu francoskih volitev. Kako ocenjujete oba procesa?

Orban je na volitvah zmagal že petič (četrtič zapored), ker mu je uspelo zagovarjati interese madžarskega ljudstva in ker se je dobro odrezal na gospodarskem področju. To dejstvo bi morala Evropa upoštevati, namesto da ga demonizira, kot to počne zdaj. Po drugi strani pa francoske volitve pomenijo konec dveh strank, ki sta v zadnjih desetletjih prevladovali v Evropski uniji, Ljudske stranke in Socialistične stranke. V Franciji se stranki, ki se nanašata na ti dve veliki evropski politični družini, nista uvrstili v drugi krog, poleg tega pa sta dosegli najnižji rezultat v svoji zgodovini. To bo nedvomno imelo velike posledice v preostali Evropi.

Napisali ste članek o pogumu ukrajinskih vojakov, obkoljenih v Mariupolu. Ali nas Ukrajina opominja na pomen domoljubja?

Ukrajina daje veliko lekcijo vsem evropskim narodom. Svobode, demokracije in miru smo se tako navadili, da jih ne dojemamo kot dosežke, temveč kot pravice, ki jih je treba zahtevati in ne braniti. Namesto tega nas ukrajinsko ljudstvo opominja, kako dragoceni so ti dosežki in kako pomembno ostaja nacionalno čustvo. Ukrajinski domoljubi nas opominjajo, da je treba neodvisnost in svobodo domovine braniti za vsako ceno, tudi z življenjem.

Kaj menite o ukrepih EU, vključno z ukrepi italijanske vlade, ob ruski invaziji?

Mislim, da je to najmanj, kar je EU lahko storila. Na srečo je tokrat EU hitro ukrepala in uvedla takšne sankcije ter ukrajinskim borcem poslala orožje. Vendar pa mnogi ne razumejo povsem, da ne gre le za obrambo napadenega ljudstva, temveč tudi za obrambo varnosti samih držav EU.

Fratelli d’Italia je po javnomnenjskih raziskavah že dolgo vodilna stranka v Italiji, prehitela je PD in se še bolj oddaljila od stranke La Lega. Kaj je ključ do uspeha stranke Fratelli d’Italia?

Predvsem resnost in doslednost političnega sporočila stranke Fratelli d’Italia. V času, ko stranke lovijo javno mnenje in mislijo, da je njihova naloga uganiti, katero politično stališče bo prineslo največ podpore, Fratelli d’Italia postavlja lastne ideje in politične programe pred modne muhe in ankete. Fratelli d’Italia ima vedno enaka stališča o vseh pomembnih vprašanjih, kar vedno bolj nagovarja Italijane, utrujene od slabe politike zadnjih let. K temu veliko pripomore vodenje voditeljice, kot je Giorgia Meloni, ki s svojimi političnimi in komunikacijskimi sposobnostmi daleč prekaša vse druge na italijanskem političnem prizorišču.

Poslušal sem govor Giorgie Meloni v Madridu, ki je bil jasen in odločen. Že vrsto let ji stojite ob strani, vse od časov Alleanza Nazionale, koliko značaja Giorgie Meloni je v Fratelli d’Italia?

Fratelli d’Italia brez Giorgie Meloni ne bi nikoli obstajala in za uspeh stranke je v veliki meri zaslužna prav ona. Res je, danes ima Fratelli d’Italia moč, osebnost, značaj in odločnost svoje voditeljice. Izjemna simbioza, zaradi katere se Fratelli d’Italia in Giorgia Meloni danes zdita kot en sam subjekt.

Fratelli d’Italia tesno sodeluje z VOX, v ECR in z drugimi domoljubnimi strankami. Smo bliže oblikovanju velike suverenistične skupine v Evropi ali pa je vojna v Ukrajini vbila klin med evropske patriote?

Med Fratelli d’Italia in skupino VOX, ki jo imamo za svoje španske bratrance, obstaja velika sorodnost. Pogosto sem presenečen, ko berem izjave članov skupine VOX, saj zvenijo podobno kot izjave, ki bi jih lahko izrekli naši politični voditelji. Jasno je, da včasih obstajajo različna mnenja, odvisno od tega, kaj se komu zdi v nacionalnem interesu. Kar zadeva vojno v Ukrajini, je pomembno povedati, da ECR, Evropska konservativna stranka, jasno zagovarja ukrajinsko svobodo in suverenost pred Putinovim neosovjetskim imperializmom. Ti novi zgodovinski izzivi so lahko odločilen dejavnik pri pospeševanju uresničevanja širokega razpoloženja evropskih narodov za ponovno odkritje konservativnih vrednot in nacionalne suverenosti.

Vandalska dejanja proti spomenikom žrtvam fojb, tisočim Italijanom, ki so jih umorili Titovi komunistični partizani, so žal pogosta. Kako je mogoče, da del levice še vedno zanika ali zmanjšuje pomen tega genocida?

Komunistična ideologija temelji prav na zanikanju narodnosti in nacionalne pripadnosti. Italijani v Istri in Dalmaciji, ki so kljub nasilju Titovih partizanov še naprej branili svojo italijanskost, so za komuniste pomenili zanikanje vseh njihovih ideoloških gotovosti. Zato njihovo sovraštvo še toliko let pozneje besni celo proti mučencem fojb.

Vir: El Correo de España

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj