Piše: C.R.

Poljski portal Wpolityce je opravil intervju z Jarosławom Kaczyńskim, v katerem je podpredsednik vlade odgovoril na vprašanje, ali bo podprl “Lex TVN” (opomba urednika: osnutek zakona nemške vlade). Opomba uredništva: osnutek zakona, ki določa, da noben neevropski lastnik ne sme imeti več kot 49 odstotkov v poljskem medijskem podjetju, kar naj bi prikrajšalo do vlade kritične medije, kot je TVN24) kot prvi korak k madžarskemu modelu, v katerem bodo po njegovem mnenju “neodvisna uredništva ukinjena”:

“Na Poljskem takšnega modela ne bo. Tudi na Madžarskem tega ne vidim, čeprav imajo tamkajšnje oblasti zagotovo močnejši položaj v medijih kot na Poljskem, vendar niti približno tako močan kot v Nemčiji, kjer je svoboda medijev fikcija. Skrbimo le za vzdrževanje reda. Dobro vem, da je TVN še naprej protivladna.”

Viktor Orbán je zvest zaveznik

Kaczyńskega so vprašali tudi o ruski politiki Viktorja Orbána in srečanju z vodilnimi evropskimi desničarji v Varšavi. V intervjuju je dejal, da je imel Orbán vedno drugačno mnenje o Rusiji in da ga madžarski premier nikoli ni skrival.

“To nas ne preseneča, vendar to ne spremeni dejstva, da je Orban ostal zvest zaveznik,” je dejal poljski politik. Vodja stranke PiS se je skliceval na besede francoske političarke Marine Le Pen, ki je dejala, da je Ukrajina na območju ruskega vpliva. Skratka, politiko moramo voditi v realnem svetu in braniti tisto, kar je bistveno,” je dodal.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu MAGYAR NEMZET, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj