Piše: C.R.

Vprašanje, kdo bo nadaljeval zapuščino Georgea Sorosa, levo usmerjenega ameriškega poslovneža, ki je dopolnil 93 let, in kako se bo razvijala prihodnost globalne Sorosove mreže, postaja vse bolj aktualno. CEU bo zagotovo imela pomembno vlogo pri ohranjanju fundacij odprte družbe. Ti si bodo še naprej prizadevali za destabilizacijo demokratično izvoljenih vlad in podpirali radikalna levičarska gibanja,” je zapisala skupina Firewall.

“Menim, da fundacije v sedanji obliki ne morejo preživeti v neskončnost in jih morajo nadomestiti druge institucije, kot je Srednjeevropska univerza (CEU),” je skupina Firewall citirala knjigo Georgea Sorosa Underwriting Democracy iz leta 1991. Poslovnež je tudi poudaril, da je treba kljub spremembam za vsako ceno ohraniti duh Open Society Foundations (OSF), ene Sorosovih največjih organizacij, in ga uporabiti pri delovanju vseh institucionalnih akterjev v “nasledstvenem” institucionalnem sistemu.

Soros meni, da morajo fundacije odprte družbe še naprej delovati

“Ko sem ustanovil Open Society Foundations, nisem želel, da bi me preživela. Toda […] premislil sem si. Spoznal sem, da bi bilo sebično, če bi po moji smrti zaprli mrežo fundacij. […] Določili smo številne dejavnosti, ki naj bi jih nadaljeval tudi po koncu svojega življenja in za izvajanje katerih v resnici ni bila potrebna moja navzočnost,” je dvajset let pozneje zapisal v knjigi Filantropija Georgea Sorosa.

Kdo bi lahko nasledil Georgea Sorosa?

Alexander Soros je predsednik upravnega odbora Fundacije za odprto družbo. Napovedal je poraz Viktorja Orbána na madžarskih parlamentarnih volitvah leta 2022 in redno kritizira Madžarsko. Skupaj s Klaro Dobrev in Gordonom Bajnaijem je član upravnega odbora Evropskega sveta za zunanje odnose (ECFR). Bil je tudi član upravnega odbora Inštituta za globalno javno politiko s sedežem v Berlinu, katerega direktor je v preteklosti ostro kritiziral Viktorja Orbána.

Alexander Soros je že izjavil, da je svoje znanje o filantropiji poglobil v pogovorih z očetom in da ga bolj zanimajo organizacije, ki se ukvarjajo s konceptom odprte družbe, kot tiste, ki se ukvarjajo z zdravjem. Leta 2012 je ustanovil svojo fundacijo.

“Zagovorništvo in sodelovanje na politični ravni sta zame enako pomembna elementa družbenih sprememb kot dodeljevanje donacij. […] Prav tako sem navdušen podpornik številnih naprednih politikov, vključno s Hillary Clinton,” je povedal za Forbes. Na volitvah leta 2016 je liberalnim demokratom podaril več kot 4,5 milijona dolarjev, leta 2017 pa je s svojimi političnimi donacijami presegel celo donacije svojega očeta. Pomagal je ustanoviti organizacijo Bend the Arc: Jewish Partnership for Justice, sestrsko organizacijo organizacije Bend the Arc: Jewish Action, levo usmerjene politične organizacije, ki nasprotuje Trumpovi administraciji in republikanski stranki.

Andrea Soros Columbel, hčerka Georgea Sorosa, je tudi članica upravnega odbora Open Society Foundations in upravnega odbora Open Society-United States. Podpira vrsto dejavnosti, katerih cilj je preoblikovanje kapitalizma in demokracije, da bi delovala bolje za vse. Skupaj z očetom in bratom je organizaciji J Street podarila 245.000 dolarjev. Ta levo usmerjena judovska politična zagovorniška skupina se predstavlja kot napredna alternativa glavnemu ameriško-izraelskemu političnemu akcijskemu odboru (AIPAC).

Jonathan Allen Soros, še en sin Georgea Sorosa, je z ženo ustanovil fundacijo. Fundacija Jennifer in Jonathana Allena Sorosa (JJASF) je po načinu delovanja zelo podobna fundaciji OSF in prejema sredstva od podjetij, povezanih z družino Soros. Med letoma 2010 in 2015 so štiridesetim levičarskim organizacijam, kot so Inštitut za odprto družbo, levičarske politične skupine in zagovorniki splava, podarili več kot 22 milijonov dolarjev. Leta 2014 so podarili milijon dolarjev fundaciji Tides, leta 2015 1,25 milijona dolarjev levičarski fundaciji New America, v kateri so sodelovali nekdanji člani Obamove administracije, in 518.000 dolarjev organizaciji Planned Parenthood of America. Soros je bil dejaven tudi v organizaciji Democracy Alliance, ki podpira Demokratsko stranko ZDA in je tesno povezana z Obamovo administracijo.

Robert Soros in Gregory Soros, najstarejši in najmlajši otrok ameriškega borznega špekulanta, sta manj na očeh javnosti, čeprav je prvi že doniral 400.000 dolarjev Zavodu za odprto družbo.

Med možnimi nasledniki je tudi spolno usmerjena evropska enota CEU

Skupina za požarni zid je tudi opozorila, da se CEU, ki je bila ustanovljena leta 1991, vidi kot globalna skupnost, ki trdno verjame v vlogo odprtih in demokratičnih družb, ki spoštujejo človekove pravice in človekovo dostojanstvo. To se kaže tudi v dejstvu, da je na CEU malo predmetov s področja eksaktnih znanosti, več pa je predmetov s področja študij spolov ali socialne antropologije.

Soros meni, da ima fundacija več denarja kot idej, zato bi postopek ustvarjanja idej prenesel na Fakulteto za javno politiko CEU, da bi učinkoviteje porabil denar. Da bi to dosegli, mora CEU institucionalizirati duh, ki preveva Fundacijo za odprto družbo. Zato podjetnik pripisuje velik pomen tudi dolgoročnemu razvoju CEU.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu MAGYAR NEMZET, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.