Piše: C.R.

Levica v Evropskem parlamentu želi kriminalizirati desnosredinske vlade, je izjavil Milan Zver za Magyar Hírlap. Ljubljano je obiskala delegacija Odbora Evropskega parlamenta za temeljne pravice. Milan Zver, evropski poslanec slovenske vladajoče stranke, je za madžarski dnevnik Magyar Hírlap dejal, da ne pričakuje uravnotežene ocene.

Delegacija Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) in Odbora za proračunski nadzor (CONT) pod vodstvom nizozemske liberalke Sophie in ‘t Veld je zadnjih nekaj dni preučevala pravno državo v Sloveniji. Delegacije ni sprejel predsednik vlade Janez Janša, ki je v Bruslju povzročil razburjenje, ko je nekatere evropske poslance, med njimi Sophie in ‘t Veld, označil za Sorosove marionete.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani je nizozemska političarka dejala, da državne institucije delujejo dobro, vendar je kritizirala sovražno in agresivno naravo političnega diskurza, ki po njenem mnenju spodkopava zaupanje v institucije. Sophie in ‘t Veld je dejala, da je politika razdelila Slovenijo na dva tabora in da poteka dialog gluhih. Več novinarjev je nizozemsko političarko vprašalo, zakaj so se pogovarjali predvsem z levičarji, vendar je in ‘t Veld vztrajala, da je bil program uravnotežen.

Milan Zver, evropski poslanec vladajoče Slovenske demokratske stranke (SDS), je za naš časnik povedal, da ne upa, da bo obisk LIBE komu koristil. Spomnil je, da je bilo že od začetka jasno, da ne želijo objektivno raziskati položaja slovenskih medijev, temveč povzročiti politično škodo slovenski vladi.

Evropski poslanec pričakuje zelo enostransko poročilo, ki ne bo imelo večjega vpliva na slovensko notranjo politiko, lahko pa bi bilo še en korak k “kriminalizaciji desnosredinskih vlad v EU”, kar je že leta cilj levice v EP. Povedal je, da osebno nima nič proti objektivnim in temeljitim preiskavam stanja v slovenskih medijih. Takšne analize bi dejansko pokazale, da je več kot 80 odstotkov slovenskih medijev v lasti levičarskih struktur, da obstaja precejšnja asimetrija in da je lastništvo nezakonito skoncentrirano v rokah nekaterih levičarskih novinarskih magnatov.

V delegaciji je bil tudi Nicolaus Fest iz Alternative za Nemčijo, ki nam je povedal, da med potovanjem ni bilo ugotovljenih sistematičnih kršitev pravne države, čeprav obstajajo pomanjkljivosti v sodstvu, boju proti korupciji in varstvu podatkov, pa tudi zelo razdeljena družba in nizka raven diskurza na Twitterju. Dodal je, da sankcije niso upravičene, dokler institucije EU ne želijo igrati vloge “nadnacionalne varuške”.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu MAGYAR HÍRLAP, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj