Piše: Nicola De Felice

Vojaški žargon uporabljam zato, da je jasno, da smo v bitki. Gre za boj, ki ga desna sredina ne vodi zato, da bi v njem sodelovala, temveč zato, da bi v njem zmagala, da bi “stabilizirala in obnovila Rim” s tremi gesli, ki so v tem času skrajnega propada ter materialnega in idejnega zanemarjanja naše čudovite italijanske prestolnice, duhovnega središča Zahoda, zibelke latinske in evropske civilizacije, bistvena: varnost, zakonitost in stabilnost.

Varnost je bistvena za stabilnost mesta na katerem koli geografskem območju. To preprosto načelo še toliko bolj velja za Rim, katerega ravnovesje temelji na predpostavki, da je vsak njegov element, občinski ali drug, sposoben samostojno poskrbeti za tisti del varnosti, za katerega je odgovoren.

Vendar je zaradi heterogenosti dejavnosti in elementov, ki igrajo vlogo v Rimu, okolje postalo izjemno dinamično in kompleksno, zato sem predlagal “vojaški” pristop, tj. poudaril potrebo po stabilizaciji – seveda v prenesenem pomenu -, s katero si lahko Rim, ki ga mnogi opisujejo kot krhkega in nestabilnega, opomore.

Z demokratičnim glasovanjem lahko pričakujemo, da se bodo varnostni pogoji obnovili in ohranili, tako da bodo postavljeni temelji za vrnitev vsaj k normalnim razmeram, ki so naklonjene obnovi Rima, tj. ponovni vzpostavitvi trajnostnega razvoja celotne skupnosti.

Z glasovanjem lahko podpremo izvedbo nujnih infrastruktur, kot so sežigalnice odpadkov, učinkovito in uspešno obnovo mestnih upravnih struktur, komunalnih podjetij, upravljanje celotne delovne sile in vseh tistih struktur, ki so odgovorne za tehnično in ekonomsko podporo občinskih institucij in prebivalstva, so bistvenega pomena. Rim danes lahko primerjamo z “propadlo državo”, saj ima le ostanke institucionalnih struktur, ki so tako šibke, da ne omogočajo niti stabilne in učinkovite uprave mestnega območja niti monopola nad izvajanjem javnega reda in miru, kot so pokazali nedavni dogodki.

Z drugimi besedami, z glasovanjem lahko od tistih, ki nam bodo vladali, zahtevamo te splošne pogoje stabilnosti – v smislu našega dojemanja kot državljanov in merjeno z nami samimi kot končnimi sodniki vsakega posega, vsake reforme. Z glasovanjem zahtevamo zagotovilo, da bomo lahko živeli svoje vsakdanje življenje brez strahu pred sistematičnimi ali množičnimi nasilnimi dejanji in da bodo javni red zagotavljale zakonite oblasti. Z glasovanjem želimo zakonitost, ki vsem državljanom zagotavlja dostop do pravičnega in zanesljivega pravnega sistema, ki zagotavlja državljanske pravice, ki upošteva celotno prebivalstvo – ne glede na spol, etnično pripadnost ali veroizpoved, hkrati pa zagotavlja individualno odgovornost vsakega pred zakonom. S svojim glasom zahtevamo upravljanje občinskih virov za skupno dobro in zagotavljanje osnovnih storitev s strani občine, vzpostavitev trajnostnega gospodarskega sistema, ki državljanom zagotavlja enake možnosti za preživetje, v proizvodnem sistemu, ki je skladen s pravnimi normami, in v splošnem okviru makroekonomske stabilnosti. Z glasovanjem zahtevamo zagotavljanje socialne blaginje za vsakega državljana, zadovoljevanje njegovih osnovnih potreb, mirno povezanost v skupnosti, v kateri imajo vsi enake možnosti za izboljšanje svojega življenja.

Če bomo volili desnosredinsko stranko, se bomo izognili napaki prejšnje vlade, ki je državna sredstva namesto glavnemu mestu namenila drugim mestom. S svojim glasom odločamo o prihodnosti naših otrok in vnukov v Rimu.

 

Nicola De Felice je višji sodelavec Centra za študije Machiavelli. Kot kontraadmiral (upokojen) in nekdanji poveljnik rušilcev in fregat je opravljal pomembne diplomatske, finančne, tehnične in strateške funkcije v obrambnem in pomorskem štabu, tako doma kot v tujini, na vodi in na kopnem, kjer je skrbel za uporabo tehnik, ki koristijo italijanski obrambni in varnostni politiki.

 

Ta članek je bil prvič objavljen v časopisu CENTRO MACHIAVELLI , našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj