Piše: Loretta Tóth

Če bo v bližnji prihodnosti v Berlinu oblikovana vlada pod vodstvom socialdemokratov, kar se vse bolj pričakuje, bo Ljubljana postala najzahodnejša evropska prestolnica desne sredine, kar bo zelo neprijetno za strankarsko družino, ki že desetletja prevladuje v politiki EU.

Prihodnost Evropske ljudske stranke (EPP) je mračna, piše Politico, ki običajno pozitivno ocenjuje levi premik strankarske družine, ki se opredeljuje kot desnosredinska politična sila. Bruseljski novičarski portal je v včeraj objavljeni analizi poudaril, da so poslanci EPP, nekoč najmočnejše politične sile v Evropski uniji, v samo 13 dneh doživeli zadnje dni mandata svoje najbolj izkušene voditeljice, nemške kanclerke Angele Merkel, in nenaden odhod nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, najsvetlejše nove zvezde v družini njihove stranke.

Časnik opozarja, da je na septembrskih zveznih volitvah zveza strank Krščansko-demokratske unije in Bavarske krščansko-socialne unije (CDU/CSU) zaostala za socialdemokrati, zato je skoraj neizogibno, da bo EPP kmalu izgubila nadzor nad nemško vlado, ki je bila njen glavni vir vpliva.

Slovenija ostaja najzahodnejša utrdba EPP

Zato je zaman, da strankarska družina že desetletja prevladuje v politiki EU, da je še vedno največja skupina v Evropskem parlamentu in da učenka Merklove Ursula von der Leyen vodi Evropsko komisijo. V EPP je zdaj le devet od 27 voditeljev držav in vlad, ki so sodelovali v bloku in če bo Berlin v bližnji prihodnosti oblikoval vlado pod vodstvom socialdemokratov, kot se vse bolj pričakuje, bo Ljubljana postala najbolj konservativno vodena prestolnica v Evropi,  je opozoril novičarski portal, pri čemer je imel v mislih slovenskega premierja Janeza Janšo, ključnega zaveznika Madžarske.

“Če pogledamo države članice, smo trenutno premalo zastopani v vladah,” se je za Politico pritožil evropski poslanec iz severne Evrope.

Kurzov odstop je pustil veliko brazgotino na družini stranke

Eden od politikov, ki ni želel biti imenovan, je dejal, da mnogi v strankarski družini v Kurzu vidijo linijo, ki ji je treba slediti: “Bodite strogi glede migracij in drugih vprašanj, ki zanimajo volivce, vendar pokažite, da je sodoben in napreden ter da resno razmišlja o podnebnih spremembah, na primer.” Zato je Kurzov odstop milo rečeno problematičen, je poudaril.

Med tistimi, ki so v Sebastianu Kurzu videli vzornika, je bil tudi Manfred Weber, izkušeni politik EPP, ki je bil v sredo z veliko večino – čeprav ne soglasno – ponovno izvoljen za vodjo stranke. Politik, ki je tudi namestnik vodje CSU, je napovedal, da se bo aprila prihodnje leto potegoval za mesto predsednika strankarske družine, ki se je sprostilo po odstopu Donalda Tuska.

Manfred Weber, simbol težav?

Po mnenju analitikov je ponovna izvolitev Webra znak, da želi nemško strankarsko zavezništvo ostati vodilna ljudska stranka v Evropi. Vendar pa nekateri menijo, da je bavarski politik bolj simbol težav kot ključ za oživitev prihodnosti strankarske družine.

Z vztrajanjem na položaju vodje poslanske skupine in celo s predsedovanjem daje vse bolj vtis, da postavlja svoje interese na prvo mesto, da bi preprečil prelivanje krvi.

Vir: Magyar Nemzet

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj