Piše: C.R.

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je v pismu evropskemu komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu zagovarjala madžarski zakon o zaščiti otrok, ki so ga liberalni mediji kritizirali kot proti LGBTQ.

“Po sprejetju zakona o zaščiti otrok je Evropska komisija 15. julija 2021 madžarski vladi poslala uradni dopis, v katerem je proti Madžarski sprožila postopek za ugotavljanje kršitev. Skušajo nas kaznovati samo zato, ker v madžarske šole in vrtce ne spustimo lobijev LGBTQ,” je Varga zapisala v objavi na Facebooku. “V odgovoru, ki sem ga v sredo do izteka roka poslala evropskemu komisarju Thierryju Bretonu, sem zelo jasno predstavila stališče madžarske vlade glede postopka za ugotavljanje kršitev, sproženega zaradi zakona o varstvu otrok, ter opozoril na vsebinske in tehnične napake v zahtevi Komisije.”

Varga je dejala, da bo Madžarska zaščitila svojo kulturo in nacionalno identiteto ter v njej zasidrane družinske vrednote. Kot svobodni in neodvisni državi ji je ta pravica zagotovljena tako v pravu EU kot v mednarodnem pravu. V skladu s pogodbami in Listino o temeljnih pravicah niti Unija niti katera koli druga institucija nima pravice madžarskim staršem narekovati, kako naj vzgajajo svoje otroke na Madžarskem.

“Še naprej bomo zagotavljali, da lahko o vzgoji svojih otrok odločajo le starši. Nihče jih ne more prisiliti, da otroku brez njegovega soglasja posredujejo spolne informacije ali ga izpostavijo škodljivi vsebini, ki ni primerna za njegovo starost. Izobraževalna predavanja lahko izvaja le usposobljeno osebje v prisotnosti učitelja,” je zapisala Varga. “Kategorično zavračamo domnevo, da je namen zakona izključevanje ali diskriminacija; gre le za izobraževanje madžarskih otrok in zaščito mladoletnikov. Zakon nikakor ne posega v življenja odraslih in ne krši pravic spolnih manjšin.”

Varga je poudarila, da so na Madžarskem zagotovljene pravice verskih, etničnih, spolnih in drugih manjšin. “Madžarski temeljni zakon strogo prepoveduje kakršno koli izključevanje in diskriminacijo manjšin, naši zakoni pa jih strogo kaznujejo,” je zapisala.

Vir: Facebook

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj