Piše: C.R.

Madžarska pravosodna ministrica pravi, da bo njena država izkoristila vsa pravna sredstva, da bi v sporu z EU posredovala na strani Poljske.

Madžarska vlada bo izdala resolucijo v podporo Poljski, ki jo je Evropska komisija napadla na “način brez primere”, je v sredo povedala pravosodna ministrica Judit Varga.

“Evropska komisija je z včerajšnjo odločitvijo brutalno napadla Poljsko in se na način brez primere vmešala v sodni in zakonodajni postopek suverene države članice,” je dejala. Postopek ni le nezaslišan, ampak tudi popolnoma nesprejemljiv,” je Varga zapisala na svoji strani na Facebooku.

Varga se sklicuje na odločitev Evropske komisije, da uvede finančne sankcije proti Poljski, da bi zagotovila spoštovanje julijske sodbe Sodišča Evropskih skupnosti, ki je odredila prenehanje delovanja disciplinskega senata vrhovnega sodišča na Poljskem.

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je EU obtožil “hibridne pravne vojne” in poudaril, da Španija, ki ima enak pravni sistem kot Poljska, ni deležna nobenih posledic ali kazni Evropske unije.

“Težava je v tem, da je mehanizem, ki ga uporabljamo na Poljskem, kopija mehanizma, ki se že leta uporablja v Španiji. Gre za model, ki ga Evropska komisija in Sodišče Evropskih skupnosti nista postavila pod vprašaj, čeprav so sodniki, ki so člani, izvoljeni z navadno večino v parlamentu,” je dejal Ziobro. “Za to ni druge razlage kot hinavščina in politična motivacija, ne pa zakon.”

Tako Poljska kot Madžarska se soočata z novo grožnjo EU, ki se očitno vse bolj približuje modelu, po katerem sta obe državi finančno kaznovani zaradi izvajanja konservativnih politik na področju migracij in vprašanj LGBT. Hkrati poskuša EU izvajati večji nadzor nad poljskim pravosodnim sistemom in medijskim okoljem na Madžarskem.

Madžarska meni, da poljska globa ogroža demokratični proces in da Bruselj poskuša nadzorovati institucije nacionalnih držav v obsegu, ki resno ogroža nacionalno suverenost.

“Varšava je Komisijo v dobri veri obvestila, da namerava razveljaviti sporno določbo o delovanju disciplinskega sveta poljskega vrhovnega sodišča v skladu s poletno sodbo Sodišča Evropskih skupnosti, vendar je v nasprotju z zavezo Poljske že začela nalagati denarno kazen.”

Varga je zapisala, da je “s tem škandaloznim in arogantnim korakom Komisija prestopila mejo, ki se nam je prej zdela nepredstavljiva”.

“V celoti smo na strani Poljske in smo solidarni z našimi poljskimi prijatelji, zato bomo preučili možnosti madžarskega zastopanja Varšave v evropskem sodnem postopku,” je zapisala. “V nobeni državi članici nacionalno pravosodje ne sme postati žrtev bruseljskega imperija! Vlada se je na današnji seji odločila, da bo v resoluciji, ki obsoja nespodobne napade v Bruslju, podprla Poljsko!”

Vir: Remix News

 

Prejšnji članekIzgubila sta hčerki v terorističnem napadu 13. novembra 2015: » Ne zanima naju sojenje ali ustvarjanje publicitete za teroriste«
Naslednji članekLondon pošilja migrante nazaj: Pariz se ne “zabava”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj