Piše: C.R.

London se je odločil, da bo zajezil invazijo migrantov: Združeno kraljestvo grozi, da bo čolne z migranti poslalo nazaj v Francijo. Odobrila je načrte za vračanje čolnov z nezakonitimi priseljenci na svoji obali, s čimer se je poglobil spor s Francijo o tem, kako se spopasti s pritokom nezakonitih migrantov, ki poskušajo z majhnimi čolni prečkati Rokavski preliv.

Na stotine malih čolnov je letos poskušalo prepluti iz Francije v Veliko Britanijo na eni od najbolj prometnih ladijskih poti na svetu. Britanska obalna straža se usposablja za odstranjevanje teh plovil iz britanskih voda, vendar bo to novo taktiko uporabila le, če bo to varno, je v četrtek povedal britanski vladni uradnik, ki ni želel biti imenovan. Michael Ellis, vršilec dolžnosti britanskega generalnega državnega tožilca, bo pripravil pravno podlago za uporabo nove strategije, je dejal uradnik.

Notranja ministrica Priti Patel je francoskemu notranjemu ministru Geraldu Darmaninu povedala, da je njena “glavna prednostna naloga” ustaviti ljudi, ki prihajajo iz Francije z majhnimi čolni.

Patelova je v začetku tedna že razjezila francosko vlado, ko je dejala, da bi lahko Velika Britanija zadržala približno 54 milijonov funtov (75 milijonov dolarjev) sredstev, ki jih je obljubila za zajezitev migrantskega toka. Tiskovni predstavnik predsednika vlade Borisa Johnsona je dejal, da vlada preučuje vrsto varnih in zakonitih možnosti za ustavitev čolnov. Priseljevanje je bilo ključno vprašanje na referendumu o izstopu iz Evropske unije leta 2016.

Darmanin je dejal, da mora Velika Britanija spoštovati morsko pravo in zaveze do Francije, ki vključujejo finančna plačila za financiranje francoskih obmejnih patrulj na morju. Francija in Velika Britanija sta se julija dogovorili, da bosta namestili več policistov in vlagali v tehnologijo za odkrivanje, da bi preprečili prečkanje Rokavskega preliva. Francoska policija je zasegla več čolnov, vendar pravi, da ljudem ne more popolnoma preprečiti odhoda.

“Francija ne bo sprejela praks, ki kršijo pomorsko pravo, niti finančnega izsiljevanja,” je tvitnil francoski minister.

Darmanin je v pismu, ki je prišlo v britanske medije, tudi trdil, da bi bilo nevarno čolne prisiliti, da se vrnejo na francosko obalo, in da ima “zaščita človeških življenj na morju prednost pred vprašanji državljanstva, statusa in migracijske politike”. Za lepimi humanitarnimi besedami se v resnici skriva želja, da bi preprečili vračanje nezakonitih priseljencev, ki iz Calaisa prihajajo na angleško obalo. Toda Macronova vlada bi morala biti zadovoljna: mar niso to “Chances pour la France” (“Priložnosti za Francijo”, prim. www.breizh-info.com/2020/09/21/150808/limmigration-est-une-chance-pour-la-france-40-ans-deja/)?

Britansko notranje ministrstvo se ni pustilo motiti in je odgovorilo težavnemu Darmaninu: “Operativnih dejavnosti na morju običajno ne komentiramo.”

Vir: MPI

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj