Piše: Álvaro Peñas

Ena od številnih vojnih katastrof so begunci. To vidimo v trenutni vojni v Ukrajini, kjer je zaradi ruske invazije na milijone ljudi, v veliki večini žensk in otrok, zapustilo svoje domove in poiskalo zatočišče v najbližjih državah v upanju, da se bodo lahko čim prej vrnili v svojo državo. Takšne so razmere na ukrajinski meji z Madžarsko, Poljsko in Romunijo, ki nimajo nič skupnega z nasilnimi napadi na madžarski južni meji.

Prejšnjo soboto sem bil v Beregsuranyju na meji med Madžarsko in Ukrajino, da bi iz prve roke izvedel, kaj se na tem območju dogaja zaradi prihoda več kot pol milijona beguncev v samo enem mesecu. Meja je vojaško območje, begunce pa z avtobusi prepeljejo v približno dva kilometra oddaljen center za pomoč, skozi katerega je šlo že približno 100.000 ljudi. Center vodijo lokalne oblasti in prav njegov župan Istvan Herka je prisotnim različnim medijem pojasnil, da so “od prvega trenutka, ko so bile meje odprte za vse, ne glede na narodnost, poleg Ukrajincev in Madžarov prišli celo ljudje nemškega ali indijskega porekla”. Čeprav je akcijo pomoči organizirala vlada Viktorja Orbána, jo je podprlo lokalno prebivalstvo, župan pa je posebej omenil prisotnost italijanskih, španskih in čeških prostovoljcev.

Center je tranzitna točka, kjer beguncem nudijo hrano, oblačila in osnovno zdravstveno pomoč (župan je omenil, da so v 24 urah pripravili 10.000 sendvičev). Begunci v njem običajno preživijo le nekaj ur, medtem ko jih zdravniško pregledajo in preverijo njihove dokumente, preden jih z avtobusom prepeljejo k sorodnikom na Madžarsko, v Nemčijo, na Češko ali v drugo državo EU; družine, ki so ostale dlje, so ostale en ali dva dni ali pa so jih gostile madžarske družine. Na začetku vojne je dnevno prispelo od 5 000 do 6 000 beguncev, vendar se je njihovo število v zadnjem času precej zmanjšalo. V soboto je bilo v center z meje pripeljanih 600 beguncev.

Velika večina beguncev so Ukrajinci (90 odstotkov), preostali pa v glavnem pripadajo zakarpatski madžarski manjšini (manjšina, ki ima večinoma dvojno ukrajinsko in madžarsko državljanstvo in je na obmejnem območju večinska). Župan je omenil, da je bilo na ukrajinski strani nekaj incidentov, ko so jim obmejni stražarji skušali preprečiti prehod, da bi moške prisilili k vrnitvi v boj. Skupno je več kot 22.000 Madžarov prečkalo enega od petih mejnih prehodov. Ukrajinci večinoma prihajajo z vojnih območij, kot so Mariupol, Zaporija ali Harkov.

V dejavnosti centra za pomoč je aktivno vključen tudi Attila Tilki, zgodovinar in poslanec stranke Fidesz: “Madžari smo ponosni ljudje, zlasti v tej regiji, in vsi tujci, ki so prišli sem, so presenečeni nad neverjetnim delom, ki ga opravljamo. Poslanec je opozoril, da je bila ena od njegovih glavnih skrbi zaščita žensk in preprečevanje, da bi kdo izkoristil njihov položaj: “Za učinkovito zaščito beguncev smo poleg policije in posebnih enot napotili tudi tajno službo.” Tilki, ki je na zadnjih volitvah v svoji regiji dobil 69,2 % glasov, je prepričan, da bo Fidesz ponovno zmagal na volitvah. Viktor Orbán, ki je center obiskal dvakrat, je dejal, da Madžarska opravlja svojo dolžnost, saj je najbližja država, Ukrajinci pa so pravi begunci. In Orbán ima spet prav.

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj