Piše: Elmar Forster

Glede na anketo naj bi 50 % volivcev podprlo obe vladajoči stranki, FIDESZ in KDNP. Direktor inštituta za javnomnenjske raziskave Median Endre Hann (glede na objavo rezultatov javnomnenjske raziskave na portalu HVG360 s konca marca) meni, da je zmaga Fidesza na volitvah skoraj gotova. Vprašanje je le, v kolikšni meri. Anketa ponovno potrjuje veliko prednost Fidesza, ki je bila izmerjena že prejšnji mesec.

To bi pomenilo naslednjo porazdelitev mandatov:

– Zveza strank Fidesz-KDNP: 128

– opozicija bloka šestih strank: 71

Slednji so se razdelili na frakcije:

– Demokratična koalicija: 20 (nekdanji socialisti nekdanjega predsednika vlade Gyurcsanyja).

– Jobbik 14 (nekdanja radikalna desnica in antisemitizem)

– Momentum 13, (liberalno)

– MSZP 12, (socialisti)

– Dialog 7 (Zeleni)

– Liberalci 5

Prav tako se je pripravljenost za udeležbo na volitvah povečala s 75 % (februarska anketa) na 80 % (konec marca). Vse stranke bi izčrpale svoj volilni potencial. 12 % neopredeljenih ne bi več odločilno vplivalo na izid volitev, saj so razdeljeni na tri tabore: “vztrajanje”, “sprememba” in “neopredeljeni”.

Zanimivo je tudi razpoloženje glede izida volitev: dve tretjini prebivalcev in celo tretjina volivcev opozicije pričakuje zmago Fidesza.

Zavezništvo med blokom in opozicijo je v prednosti le v Budimpešti (27 : 45 %), na podeželju pa so v prednosti vladajoče stranke (43 : 29), v občinah pa celo 50 : 26.

Vojna v Ukrajini in z njo povezan občutek strahu sta okrepila položaj Fidesza, ki si očitno želi, da Madžarska ne bi sodelovala v vojni.

Vir: UME

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj