Piše: Andrej Sekulović

Nekatere poljske univerze naj bi se pripravljale na sprejem t.i. »načrtov za spolno enakost«, na željo Bruslja seveda. Prva je sprejela takšen načrt Varšavska univerza, medtem ko se Krakovska univerza tehnologije pripravlja na sprejem le tega.

Takšni načrti in spremembe naj bi zagotavljali »spolno uravnovešenost« v procesih in institucijah, ki sprejemajo odločitve, obenem pa naj bi zagotavljali enakost med akademiki in spodbujali raziskovanje bioloških in družbenih aspektov spolov. V obdobju treh let od sprejema teh načrtov, naj bi se za veliko večino akademskega sloja družbe organizirale delavnice in predavanja o enakosti. Prav tako naj bi bili sprejeti določeni postopki »proti diskriminaciji«.

Ob tem pa nekateri poznavalci opozarjajo, da bi lahko takšna smer pripeljala bolj do tega, da bo namesto dejanskih talentov in sposobnosti, spol odločal o tem kdo se bo lahko zaposlil na univerzah.

Med drugimi, se je oglasil tudi profesor Grzegorz Kucharczyk, ki poudarja, da na univerzah ni prostora za kakršnekoli ideologije. Prav tako je opozoril tudi na vzporednice med trenutnim vsiljevanjem spolne ideologije in vsiljevanjem marksizma in leninizma v 50. Letih prejšnjega stoletja. » Le tisti, ki so ljubili ideologijo komunizma so bili povišani. Danes imamo neo-marksizem in ideologijo spola, ki gresta v tem še dlje«, je opozoril.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj