Piše: Bogdan Sajovic

Vodstvo Washingtonskega nogometnega kluba je sporočilo, da  navijačem na stadionu prepoveduje nošnjo indijanskih perjanic ter slikanje obraza z bojnimi barvami. Po mnenju vodstva je namreč uporaba indijanske ikonografije »kulturno prilaščanje« in rasistično stereotipiziranje, kar naj bi povzročalo Indijancem strahotne travme, nelagodje in trpljenje.

Washingtonski nogometni klub se je sicer večino svojega skoraj stoletnega obstoja imenoval Washington Redskins (Rdečekožci). A pred nekaj leti se je politično korektna prebujena internetna drhal spravila nad ime kluba, češ, da je rasistično do Indijancev. Vsajali so se sicer skoraj izključno beli politično korektni obsedenci, Indijancev na splošno ime sploh ni motilo. Navsezadnje, ko so pred dolgimi desetletji izbirali ime, je tedanje vodstvo kluba izbralo Rdečekožce kot poklon pogumu indijanskih bojevnikov. No, današnje vodstvo kluba ni pokazalo podobnega poguma kot nekdanji indijanski bojevniki in lansko leto je počepnilo pred pritiski prebujeni drhali ter umaknilo ime Rdečekožci ter ga začasno nadomestilo z »Washingtonski nogometni klub«.

Navijači kluba pa so dobili od vodstva še eno zaušnico. Pri iskanju novega stalnega imena se je vodstvo obrnilo tudi na navijače in le ti so z veliko večino izbrali ime Warriors (Bojevniki). A vodstvo je dalo veto na predlog, češ, da je tudi novo ime »problematično«, ker bi ga lahko kdo povezal z Indijanci in obtožil klub, da noče prekiniti s svojo »rasistično preteklostjo« in »kulturnim prisvajanjem«.

Uklanjanje politični korektnosti je sicer razjarilo navijače, ki pospešeno zapuščajo klub. To pa pomeni tako zmanjšanje obiska tekem kot tudi gledanost na televiziji in posledično upad dohodka tako od prodanih vstopnic in navijaških rekvizitov kot tudi od reklam, televizijskih prenosov, sponzorjev. Ni jih malo, ki napovedujejo, da si kmalu vodstvu ne bo več treba razbijati glave z politično korektnim imenom kluba, ker bo šel klub zaradi izpada dohodkov tako ali tako v stečaj.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj