Piše: Lionel Baland

(objavljeno 12.9.2021)

Papež je v nedeljo, 12. septembra 2021, obiskal Madžarsko in ob 52. mednarodnem evharističnem kongresu daroval sveto mašo na Trgu herojev v Budimpešti, kjer stojijo kipi najpomembnejših zgodovinskih osebnosti države. Pred tem se je srečal z madžarskim krščanskodemokratskim predsednikom vlade.

Ideološka izmenjava je potekala štirideset minut za zaprtimi vrati budimpeštanskega Muzeja lepih umetnosti na robu Trga herojev v prisotnosti madžarskega predsednika Janosa Aderja in dveh visokih uradnikov rimske kurije.

Viktor Orbán je po srečanju na Facebooku objavil fotografijo srečanja in dejal, da je papeža prosil, naj “ne pusti, da bi krščanska Madžarska propadla”.

Po mnenju medijskih komentatorjev je bilo srečanje diplomatska žalitev redno izvoljenega predsednika vlade, saj mu je papež v nasprotju z nasvetom vatikanskih diplomatskih služb odrekel status državnega obiska. Eden od madžarskih televizijskih komentatorjev je celo dejal: “Želi ponižati Madžarsko!”

Papeževo uradno sporočilo ne omenja “vročega krompirja”, temveč le, da so sogovorniki med drugim razpravljali o zaščiti okolja in družine.

Medtem ko je bil papež videti sproščen, je bil madžarski predsednik vlade precej manj, saj mu je v interesu, da ohrani svoje volivce. Dejansko želi opozicija na volitvah leta 2022 nastopiti kot ena sama. Liberalne, socialistične, okoljevarstvene in nekdanje ultranacionalistične politične skupine so združile moči, da bi poskušale strmoglaviti sedanjo vlado.

Tako Madžarsko kot Poljsko napada Bruselj, ki ju želi finančno kaznovati zaradi njunih migracijskih politik in stališča do vprašanj LGBTQIA+, hkrati pa poskuša EU izvajati večji nadzor nad poljskim sodstvom in madžarskim medijskim prostorom. Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga (Fidesz) je tik pred papeževim obiskom dejala, da bo njena država izkoristila vsa pravna sredstva za posredovanje na strani Poljske v sporu z EU.

Viktor Orbán, ki je tik pred Frančiškovim obiskom sprejel srbsko domoljubno premierko Ano Brnabić (SNS), je po skupni seji vlad obeh držav v Budimpešti javnosti povedal, da bosta Madžarska in Srbija, ki ni članica EU, branili evropske meje pred migracijami, tudi če ne pričakujeta priznanja EU.

Papež Frančišek je zgodaj popoldne odletel na Slovaško, kjer bo na tridnevnem obisku.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu BOULEVARD VOLTAIRE, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj