Piše: C.R.

Migranti, ki zaprosijo za azil v Nemčiji, morajo biti predhodno registrirani v državi EU, iz katere prihajajo. Kot je postalo zaskrbljujoče očitno, to ne velja za vsakega drugega priseljenca.

Prosilci za azil na tihotapskih poteh po Evropi preprosto niso nikoli registrirani. Le vsaka druga oseba, ki je bila končno prijeta ali “prijavljena” v Nemčiji, je že bila prijavljena v državi na zunanjih mejah EU ali v “tranzitni državi”. Zvezni urad za migracije in begunce (Bamf) je to zdaj ugotovil.

53 odstotkov ni registriranih

Po razpoložljivih podatkih od januarja do začetka decembra 2021 več kot polovica prvih prosilcev (starih 14 let in več) ni bila vpisana v sistem Eurodac. Ta podatkovna zbirka EU se na primer uporablja za mednarodno primerjavo prstnih odtisov prosilcev za azil, kar naj bi preprosto preprečilo večkratne prošnje v različnih državah EU.

Po podatkih Bamfa so bili v sistemu Eurodac preverjeni prstni odtisi 74 837 migrantov (starih 14 let in več), vendar je bilo ugotovljeno, da je bilo le 35 245 migrantov že registriranih v eni od tranzitnih držav EU.

Dublinsko pravilo EU se ne bo izvajalo

Dublinsko pravilo, ki je začelo veljati januarja 2014 in je bilo revidirano leta 2018, določa, da je prva država EU, v kateri prosilec za azil vstopi na ozemlje EU, odgovorna tudi za njegovo prošnjo za azil. Parlament EU to očitno nedelujočo uredbo pogosto označuje kot “temeljni kamen” evropskega azilnega sistema. Zdi se, da je ta steber prav tako pokvarjen kot azilna politika EU, ki temelji na njem.

Ker Nemčija ne leži na zunanji meji EU, bi bila za vsakega prosilca za azil, ki bi v Nemčijo vstopil po kopnem, odgovorna druga država EU. Vendar pa se je po navedbah Bamfa izkazalo, da to sploh ni tako.

Poleg Dublinskega sporazuma sta podlaga azilne politike EU tudi člena 79 in 80 Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU):

“V prihodnost usmerjena in celovita evropska politika priseljevanja, ki temelji na solidarnosti, je eden glavnih ciljev Evropske unije. Namen politike priseljevanja je vzpostaviti uravnotežen pristop k upravljanju zakonitega in nezakonitega priseljevanja.”

CDU zdaj kritizira disfunkcionalnost sistema

Zdaj, ko je CDU v opoziciji, se čuti dolžno kritizirati to disfunkcionalnost, ki je bila v času, ko je veljalo “mi zmoremo”, prezrta.

Alexander Throm, zunanjepolitični predstavnik parlamentarne skupine CDU/CSU v Bundestagu, je dejal, da “pogosta neprijavljenost drastično kaže na nedelovanje dublinskega sistema”. “Registracija in repatriacija prosilcev za azil, ki nadaljujejo pot, sta osnovna pogoja azilnega sistema EU,” je nadaljeval Throm.

Zaključil je z izjavo, da mora “koalicija za semaforje z vso doslednostjo vztrajati pri skladnosti z uredbo Eurodac”. “Throm je dejal, da bi bila prerazporeditev bremena na druge države EU kljub pomanjkljivostim pri registraciji, kot je predvideno v koalicijskem sporazumu, napačno sporočilo.

Če povzamemo: takoj ko zapiha veter iz druge smeri, se nenadoma vprašamo, kaj je narobe?

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj