Piše: C.R.

Nezakonito prečkanje morja iz Tunizije v Italijo s čolnom, ki je bilo še enkrat opisano kot “razburljivo oceansko potovanje”. Ton, ki ga je ubesedila tunizijska influencerka s 140.000 sledilci na portalu Tiktok, je značilen za družbene pripovedi, ki spodbujajo posnemanje, da bi pridobili sledilce. To je najostrejša kritika, ki jo je prejela Chaima Ben Mahmoude, 21-letna Tunizijka, ki je v Italijo verjetno prispela decembra. Strah, da bi se našli mladi, ki bi to želeli posnemati, je velik, tudi zato, ker je Chaima Ben Mahmoude sama posnemala “geste” svoje rojakinje Sabee al Saidi.

Nezakonita potovanja z ladjami v Evropo kot resničnostni šov v Severni Afriki

Ali je to agenda? Ali se za družbenimi zgodbami o nevarnem prečkanju Sredozemskega morja v Italijo skriva načrt? Vprašanje se nehote poraja ob ogledu videoposnetkov, objavljenih na spletu, za katere se zdi, da želijo normalizirati prakso, proti kateri bi se bilo treba nasprotno boriti. Od Sabee al Saidi naprej so nezakonita potovanja na trajektih postala resničnostni šov.

Skupaj s Chaimo Ben Mahmoude, ki je bil odlično naličena, je bilo na krovu lesenega čolna približno 20 ljudi. Med njimi je bil še en mlad influencer, verjetno njen fant, ki ima na TikToku več kot 600.000 sledilcev. Objavil je tudi videoposnetek prečkanja. Na ladji so bili glasni mladi ljudje s sodobnimi pametnimi telefoni in modnimi oblačili, nasmejani in očitno brez skrbi zaradi prečkanja.

Videoposnetki so bili deljeni na družbenih omrežjih z glasbo v ozadju in imajo že več kot milijon ogledov. Delili so jih 16. in 17. decembra, in če te dni prebirate novice, poročajo o več prihodih na Lampeduso. Zlasti 15. decembra se je na otoku izkrcal čoln z 18 ljudmi na krovu, vključno z žensko in mladoletnikom. Če primerjate videoposnetke, se zdi, da je to čoln, na katerem je bila Chaima Ben Mahmoude.

Propaganda migracij prek družbenih medijev

Kot je poročala Dagospia, je 21-letnica dejala, da je bila prisiljena zapustiti Tunizijo, ker je kot frizerka v svoji državi zaslužila komaj več kot 100 evrov. Sporočilo teh videoposnetkov in zgodb je zaskrbljujoče. Ti videoposnetki spominjajo na migracijsko propagando in prikazujejo nevarno in nezakonito potovanje kot nekaj varnega. Na slikah so mladi zdravi in dobro oblečeni. V Tuniziji je zaradi tega že zdavnaj izbruhnila polemika, v naši državi pa ljudje še naprej ignorirajo dejstvo, da so takšne razmere tudi na drugi strani Sredozemskega morja, kar še dodatno spodbuja nezakonit odhod z obale in hrani tihotapce.

Vir: VoxNews

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj